Nakon 40-te ovaj vitamin je organizmu preko potreban!

O vitaminu A se malo govori, a on učestvuje u pravilnom funkcionisanju gotovo svakog dela organizma. 

On se nalazi u nekoliko oblika i to kao retinol koji dolazi iz namirnica životinjskog porekla, dok su karoteni (od kojih je najpoznatiji beta karoten) oblik vitamina A koji potiče iz namirnica biljnog porekla. 

Nakon 40-te godine treba pojačati unos svih vitamina, a naročito vitamina A kakao bi koža zadržala elastičnost koju u ovom periodu počinje naglo da gubi. 

Ovako ćete prepoznati da imate manjak vitamina A u organizmu:

1. Suva koža

Vitamin A je jedan od glavnih elemenata koji su potrebni telu da bi obnovilo kožno tkivo i održao ga hidriranim. Vrlo čest simptom manjka vitamina A je pojava ekcema, peckanja i svraba.

2. Noćno slepilo

Radi se o otežanom vidu u mraku kad postaje gotovo nemoguće jasno videti.

3. Pojva akni

Kao što je već rečeno, vitamin A je jedan od najvažnijih elemenata za obnavljanje i lečenje kožnih problema. Manjak ovog vitamina može da bude okidač pojave akni.

4. Sporo zarastanje rana

Telo brzo leči rane zahvaljujući proizvodnji kolagena. Taj protein je prisutan u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu koža i krv ostaju zdravi, a vitamin A pomaže u toj proizvodnji. Zato, ako primetite da vam rane sporo zarastaju, provjerite da li jedete dovoljno namirnica bogatih vitaminom A.

5. Suve oči

Jedan od najvažnijih simptoma manjka ovog vitamina je nesposobnost proizvodnje suza i vlaženja očne jabučice. Ako taj nepriajtan osećaj potraje, može dovesti do potpunog slabljenja rožnjače i gubitka vida.

Ove namirnice imaju najviše vitamina A:

  • Jaja: kuvano jaje sadrži 8% ukupne preporučene dnevne doze vitamina A
  • Losos: u 100 g ima 149% preporučene dnevne količine
  • Spanać: šalica kuhanog špinata sadrži 105% vitamina A
  • Slatki krompir ili batat: on je jedan od najboljih izvora vitamina A jer u samo jednoj porciji ima 122% dnevno preporučene količine
  • Šargarepa: jedna porcija sadrži 148% dnevne doze