Namirnice koje ne treba čuvati u hladnjaku: Čokolada, med…

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Smije li se krumpir podgrijavati – saznali smo konačan odgovor

1. Dinja i lubenica

Hladnjak može smanjiti broj antioksidanata. Istraživanje koje je provelo američko ministarstvo poljoprivrede pokazalo je da lubenice na sobnoj temperaturi sačuvaju puno više svojih nutritivnih vrijednosti nego u hladnjaku. Čuvanjem dinje i lubenice u hladnjaku utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

2. Krumpir

Hladne temperature pretvaraju krumpirov škrob u šećer što rezultira pomalo slatkastim okusom. Krumpir je najbolje staviti u papirnatu vrećicu i spremiti u hladnu smočnicu. Sunčeva svjetlost uzrokuje nakupljanje klorofila zbog čega krumpir može pozeleniti.

3.Krastavci

Krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj.

4. Luk

Ovo povrće treba cirkulaciju zraka da bi ostalo svježe. Spremite cijeli luk u papirnatu vrećicu na kojoj ste probušili rupe i držite ga u smočnici. Nemojte ga spremiti blizu krumpira jer luk emitira plin i vlagu zbog čega se krumpir može brzo pokvariti. Nasjeckani luk ohladite.

5. Rajčica

Ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice.

6. Kava

Ako želite da vaša kava ima dobar okus držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u hladnjaku ne odgovara kavi. Kavu je najbolje čuvati u staklenoj teglici s hermetičkim poklopcem.

7. Češnjak

Češnjak je najbolje držati na prohladnom i mračnom mjestu.

8. Med

 Držanje meda u hladnjaku može uzrokovati njegovo kristaliziranje. Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu

9.Narezani kruh

Iako držanje kruha u hladnjaku sprječava plijesan, hladnjak će u vrlo kratkom vremenu isušiti kruh. Ukoliko se ne radi o narezanom kruhu koji namjeravate koristiti narednih dana, stavite ga u ormarić ili u zamrzivač.

10. Avokado

Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura. 

11. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje treba čuvati na hladnijem i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku jer će se stvrdnuti te dobiti strukturu poput maslaca.

12. Čokolada

Držite čokoladu na sobnoj temperaturi negdje na tamom i suhom mjestu. Ekstremno niska temperatura, kakva je u hladnjaku, utječe na kvalitetu i okus čokolade kao i ekstremno visoka, prenosi Reader's Digest

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept iz 1952. za kruh bez kvasca – sa sodom bikarbonom

#ZAJEDNO24SATA – kuhar Ivan Pažanin:

(24sata.hr)