Napravite domaći senf u pet jednostavnih koraka

​Dosta vam je senfa umjetne žute boje bez okusa?! Napravite domaći i to na najjednostavniji mogući način. Pribavite kvalitetne sjemenke i prah slačice, a ostalo je mačji kašalj.

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Količina: 250-300 ml senfa
Korak 1. Izaberite slačicu
Trebaće vam 100 g mješavine sjemenki slačice i praha slačice. Dakle, 50 g sjemenki slačice i 50 g praha slačice. Možete odabrati crne sjemenke koje su vrlo ljute, ili bijele sjemenke koje su blage. Sjemenke i prah slačice možete kupiti u radnjama zdrave hrane.
(Slačica je biljka u narodu poznata kao gorčica i gorušica, senf, mustarda, ardalj, ognjica… U prirodi postoji crna (Brassica nigra) i bijela slačica (Sinapis alba), sa karakterističnim svojstvima)

Korak 2. Izaberite najdraže alkoholno piće
Dodajte 60 ml vina, rakije ili piva (ili čak viskija). Ako ne volite alkohol u senfu možete ga zamijeniti običnom vodom.
Korak 3. Dodajte vodu i sirće
Dodajte 60 ml vode i 60 ml alkoholnog sirćeta te smjesu ostavite da se natapa oko 24 sata. Senf se mora natapatii u tekućini kako bi se iz njega izvukla ljutina.

Korak 4. Budite kreativni s okusima
Dodajte 2 kašičice soli, 2 kašike samljevenih sjemenki kima, 2 kašike šećera i 2 kašike majčine dušice. Tradicionalni začini koji se koriste u izradi senfa su med, majčina dušica, ružmarin, korijander i kim. Moderniji začini uključuju sve od čili papričice do sušenih brusnica zato se nemojte bojati biti kreativni!
Korak 5. Sve pomiješajte u blenderu
Sve dobro izmiksajte u blenderu i imate svoj domaći senf!
(Nezavisne novine)