NE JEDETE MNOGO, A GOJITE SE? Što pre proverite zdravlje OVOG ORGANA i promenite način ishrane

Iako ne konzumirate velike količine hrane, ne možete da odolite kada osetite potrebu za čokoladom, a često se osećate iscrpljeno bez ikakvog razloga?


Ukoliko ste primetili da vam nikako ne polazi za rukom da se rešite viška kilograma iako ste značajno smanjili svoje porcije, ne bi bilo loše da proverite u kakvom je stanju vaša štitna žlezda, smatraju stručnjaci. U pitanju je važan organ koji stvara hormone zadužene, između ostalog, za regulaciju metabolizma, pa je gojenje jedan od važnih alarma za uzbunu.


Drugi simptomi nedovoljno aktivne štitne žlezde su konstipacija i depresija, poteškoće da ustanete iz kreveta, gubitak kose, hladna stopala i šake, osećaj umora… Ipak, ne morate imati sve simptome da biste proverili hormone štitne žlezde i što pre posetiti endokrinologa — i jedan je dovoljan.


Ovi pokazatelji obično su znak hipotireoze, smanjene aktivnosti štitne žlezde, do koje dolazi usled nedostatka joda u ishrani, Hašimotovog tiroiditisa, ali i lečenja hipertireoze. Najčešće se javlja kod žena starijih od 60 godina, ali nije neobično ni da se dijagnostikuje kod mlađe osobe.

žena, plaža, leto, Proleće, horoskop, astro, lepota, lepotica, plavuša

Ono što je veoma važno jeste da se, u slučaju pomenutih simptoma, javite lekaru, kao i da poradite na svojoj ishrani, odnosno uvedete u jelovnik više omega-3 masnih kiselina, vitamina B kompleksa, joda, selena, gvožđa…

Upamtite, iako je mršavljenje i zdraviji način života korisno smanjenje kalorijskog unosa, ono nije jedina tajna — bitno je paziti šta jedemo i u kojim koncentracijama. Preporučuje se da se uz svaki obrok unese bar malo proteina kako bi se “zavarala” glad, ali i da se pojača konzumacija antioksidanata. Naravno, tu je i fizička aktivnost, koja će podstaći proizvodnju endorfina i serotonina i ubrzati sagorevanje masti.

( Glossy )