Neka šolja kakaoa postane navika

Kakao se uglavnom konzumira zbog opojnog mirisa i ukusa, ali većina nas ne razmišlja o njegovim drugim, pravim vrijednostima. Sve veći broj istraživača usmjerenih na ovaj egzotični plod biljke kakaovca otkriva i druge korisne vrijednosti.

Zahvaljujući obilju različitih sastojaka, ispostavilo se da je djelotvoran na više polja. On je poznat kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca i krvnih sudova, kao i od mnogih vrsta kancera. Odličan je izvor gvožđa!

Prijatelj kože i krvnih sudova
Flavonoli, podgrupa flavonoida, posebno su zanimljivi savremenoj medicini. Istraživanja pokazuju da se kod ispitanika koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola značajno smanjio krvni pritisak i za 47 odsto poboljšala funkcija krvnih sudova. Istraživanja govore i da su izuzetno djelotvorni za očuvanje zdrave kože. Redovnim konzumiranjem kakaoa povećava se otpornost kože na štetno UV zračenje, čime se odlaže pojava iritacije i crvenila, bora i pigmentacije. Holandski i njemački naučnici su u tromjesečnom istraživanju dokazali da je koža žena koje su svakodnevno ispijale šolju vrućeg kakaoa postala nježnija, hidriranija i manje osjetljiva na djelovanje sunca.

Super hrana
Američka asocijacija za unapređenje nauke tvrdi da redovno pijenje kakaoa bistri mozak. Flavonoidi u ovom napitku ubrzavaju cirkulaciju, dopremanje kiseonika do mozga se ubrzava, a to sprečava demenciju.
Naučnici su svrstali kakao u takozvanu super hranu, a to znači da je on u rangu nara, akai i godži bobica, a takođe tvrde da ima tri puta jače dejstvo na zdravlje od zelenog i crnog čaja.
Dokazano je i da se svakodnevnim konzumiranjem 22 grama kakao praha značajno smanjuje taloženje lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova. Zato, kakao prah treba konzumirati bez ikakve griže savjesti.

Grije zimi
Ako tome dodamo još da nam na niskim temperaturama vruć kakao može zagrijati i opustiti promrzlo tijelo, da budi nostalgiju i vraća nas u djetinjstvo, spremite šoljicu kakaoa za sebe i one koje volite, pa u krevet! Ili, u novi radni dan.

Kakao:
– Reguliše nivo šećera i holesterola
– Podstiče pamćenje i pospješuje koncentraciju
– Smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara
– Usporava proces starenja
– Omekšava kožu
– Snažan je afrodizijak i antioksidans
(Nezavisne novine)