NESLAVNI REKORD:Koliko je trajao najkraći brak, evo poražavajuće statistike

Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mere i kraće – u mesecima ili danima. Evo koliko je trajao najduži brak, a koliko najkraći…

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/AndreyPopov

Tako je u Bijeljini pre nekoliko godina zabeležen slučaj gde je par pod istim krovom uspio ‘sastaviti' tek 12 dana. Sličan slučaj dogodio se u Trebinju, gde su se mladenci venčali u subotu, a zahtev za razvod braka podneli su već naredne srede, što znači da su samo tri dana bili u braku.

Najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana. Ovo pokazuje analiza Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojoj je je najstariji mladoženja imao 90 godina, dok je najstarija nevesta imala 86 godina.

Statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova u Republici Srpskoj tokom 2018. godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je razveden u ovoj godini trajao je dva meseca.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psihološkinja Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u supružnicima. Prema njenim rečima brak neretko ne opstaje zbog nezrelosti jednog od supružnika.

“Brak zahteva od svake strane kompromis, spremnost na razumijevanje i jasno artikulisanje vlastitih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu veštinu stičemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas te i način na koji plovimo kroz život i brak”, pojašnjava Hasanagić.