NI SLUČAJNO NE BACAJTE LJUSKE JAJA! Ubacite ih u jabukovo sirće, malo ljudi zna šta sve od njih može da se napravi!

Niste ni znali da sve ovo možete napraviti od ljuske jajeta koju inače bacate!


Izvor: YouTube/AnitaQuinn

Ako često tokom kuvanja koristite jaja, sigurno imate mnogo ljuski koje bacate a to je greška!

Ljuska jajeta je prepuna kalcijuma i može se upotrebiti na razne načine u kući. Od nje možete napraviti sredstvo za čišćenje upornih mrlja, melem za kožu i prah od kojeg će vam sobne biljke rasti “kao lude”!

Pročitajte i šta je tajni sastojak savršene kajgane, kako profesionalni kuvari spremaju prženice i da li je bezbedno jesti jaje čija ljuska je naborana!

1. “Magija” za biljke ili baštu

Čiste, oprane i osušene ljuske jajeta smrvite u prah u dubljoj činiji. Ovaj prah je neverovatno bogat kalcijumom i odličan je kao dohrana za vaše biljke. Samo pospite zemlju u saksiji ili bašti, kalcijum će umanjiti i kiselost zemlje i biljke će bolje rasti.

2. Domaće sredstvo za čišćenje

Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomešajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mešavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge “uporne” naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.

3. Melem za kožu

Opranu ljusku jajeta ubacite u teglicu jabukovog sirćeta. Ostavite da odstoji nekoliko dana, i možete potom koristiti sirće kao melem za svrab ili problematičnu kožu.

4. Maska za lice

Osušene ljuske jajeta sameljite u prah, pa ga pomešajte sa belancetom dok ne dobijete gustu smesu. Nanesite na kožu lica i ostavite da se osuši, a potom se dobro umijte. Ova maska vraća sjaj “umornoj” koži.

Pročitajte i da li bi jaja trebalo prati pre kuvanja, odgovor će vas iznenaditi!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Inicijalizacija u toku…