Ni u jednom trenutku se nisam pokajao!

Magazin Lola je napravila priču sa jednim muškarcem. U pitanju je naizgled običan muškarac 50ih godina. Zapravo, kada se zagrebe ispod površine, on je i dalje – običan. A ovo je njegova priča.

Čitaoci će iz naslova znati o čemu se ovde radi. Počnimo. Predstavi se.

Imam 52 godine, oženjen, u braku sam 24 godine, imam troje odrasle dece.

Privlače te i muškarci. Kada si to shvatio?

Od ranije sam znao da me privlače muškarci, mnogo ranije. I mrzeo sam se zbog toga. Mrzeo sam sebe što sam takav. Uvek sam mislio da sam možda jedna od tih 4-5 osoba u gradu koji su takvih sklonosti, a za koje se znalo da su to. Ali i u devojke sam se zaljubljivao. Ono, baš se zaljubljivao, kao tele. Tada sam znao da se neću ženiti. Baš zbog toga, da ne upropastim i ne s**em nekoga.

Međutim, ipak si se oženio.

Da, jesam. Život priča nekad neke druge priče, pa tako u mom slučaju su se odigrale okolnosti koje su me na neki način primorale na taj čin, jer sam preuzeo odgovornost za tadašnju devojku koja je živela sama u gradu, bez igde ikoga, naivna, mlada. I beskrajno zaljubljena u mene. (pauza) Jebiga, na početak 90ih retko ko je mogao imati bilo kakav uticaj. Doveo sam je kod sebe, u kuću, u sobu… I tako je i ostalo. Ostali smo skupa.

I… Dalje?

Pa u to vreme nije mi trebalo nikakvih muških, seksualnih veza i avantura. Ništa. Tako je bilo neke dve godine. Sve do te prve prilike koja se ukazala. I ja sam je iskoristio. Ne moram opisivati kako me posle toga bilo sramota i kako me pekla savest. Gadio se sam sebi zbog toga. Al’ jebiga… Kad jednom kreneš (pauza, uzdah) i skreneš – nema povratka. Jedino što sam uvek imao na umu je to da moram imati siguran seks. Da ne bih zarazio nju. Bilo čime. (spušta pogled, pali cigaretu) Nije to bilo nešto često. Jednom, dvaput godišnje. Tada nije bilo interneta, nije bilo nekih načina za upoznavanje. I nije mi falilo baš previše, priznajem.

Vremena se menjaju, dolazi doba interneta, društvenih mreža, stranica za upoznavanje. Kakav je to uticaj imalo na tvoj život?

Jako veliki. Preko stranica za upoznavanje dogovaram susrete sa muškarcima. Uglavnom su to stranice za gej muškarce.

Kad smo kod gej muškaraca, kako definiraš svoju seksualnu orijentaciju?

Ako se može u postotku nekom to izraziti, onda bih rekao da je to 85 % gej i 15 % strejt.

Da li si je ikad prevario sa ženom?

Jesam, imao sam avantura i s drugim ženama. Ali to je ono – desilo se, nikad nisam planski išao tražiti drugu žensku osobu, ni radi seksa ni radi ičega drugoga. Nema tu neke filozofije. Varanje je varanje, s kim god, bez obzira na pol.

A šta kaže savest? Pecka li malo?

Savest te uvek peče. Nekad manje, nekad više. (pauza) Al’ ljudska psiha ti uvek nađe neko opravdanje za te akcije.

U nekom trenutku vašeg bračnog života, tvoja žena otkriva da je varaš. I otkriva da je varaš s muškarcima.

Tako je. Ona je sasvim slučajno saznala da je varam i s kim je varam.

Kako si se tada osećao, tog trena?

To je bio pakao. Tako zamišljam pakao. Osećao sam se totalno bezvredno. Osramoćen, pred njom. Bilo me sramota pred majkom svoje dece. Ne želim se ni prisećati tog trenutka. (spušta pogled)

Šta te je više pokidalo iznutra – to što je otkrila da je varaš ili to što je otkrila s kim je varaš?

Ovo drugo. Jer je totalno promenilo naš odnos, ne samo seksualni.

Šta se dešavalo nakon toga?

Pa ona odlučuje da ostane sa mnom, ne želi se razvesti, ima svoje razloge.

A ti?

Šta ja?

Ti se ne bi razvodio od nje?

Ne, nikada mi to nije palo ni napamet. Ja volim svoju ženu. (gleda me pravo u oči, oči mu nekako posebno svetlucaju) Kao prvo – nema bolje majke za moju decu, kao drugo – kad nekoga upoznaš u dušu, vidiš one pozitivne stvari, a negativne potisneš. Možda je malo sebično, ona bi imala razlog i to čvrsti razlog da traži razvod da to želi. Međutim, iz njoj znanih razloga odlučila je ostati sa mnom.

Još uvek je varaš ili si se “smirio”?

Nisam se smirio.

Ona to zna ili misli da si se smirio?

Zna, vrlo dobro zna.

Ko su muškarci s kojima varaš svoju ženu?

Uuuuuu, pa tu ima svega. Od gejeva, biseksualaca, oženjenih, mlađih, starijih… Nema pravila nikakvog.

Ček, ako ona zna da je varaš, a zna, da li je to onda varanje?

E, ovo je pitanje za milion dolara! (smeh) Ako i zna, a zna, to ne znači da se slaže s tim, naprotiv. Ali…

Da ti dođe vlastito dete i kaže da ga/nju privlači isti pol, kako bi ti reagovao?

Podržao bih, uvek ih podržavam.

I za kraj… Da možeš vratiti godine, da li bi nešto promenio?

Ne bi’ menjao puno toga. Možda bih bio malo oprezniji i pametniji, ali generalno brak mi je najbolja stvar u životu koja mi se desila. I kad nestane ovih seksualnih avantura, imam troje divne dece koju smo izveli na dobar put. Na kraju, neću nikad ostati sam, dok imam njih. I ženu, naravno.

To je njegova priča. A vi? Kako ste? I koliko verujete onome što vidite? I koliko verujete osmesima ljudi? I koliko verujete u brak, porodicu, vernost?