‘Nisam najzabavnija mama na svijetu. I to mi je skroz u redu’

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ČUDO OD DJETETA: STELIOS (7) JE SAM SKLADAO ‘IZOLACIJSKI VALCER'

Kolumnistica Jessica Grose napisala je za New York Times kako joj je stalni boravak kod kuće s mužem i djecom zbog pandemije korona virusa otvorio oči i da je shvatila da ona nije zabavniji roditelj. Njezin muž je, kako kaže, sposobniji se spustiti na dječji novi i zabavljati ih.

Donosimo njezinu ispovijest: 

Mali je dio mene pomalo ogorčen jer je situacija s izolacijom zbog pandemije korona virusa otkrila kako ja u svom domu i sa svojim kćerkama nisam ‘ona koja je zabavna'. Ne jedem čips za doručak, dok moj suprug govori da je ‘čips povrće'  a nisam ni netko tko će danima slagati puzzle ili se tući s jastucima.

Ja sam ta koja sprema obroke, brine imaju li djeca čistu odjeću i tko posprema nered nakon borbe s jastucima. I svjesna sam kako to sad nije najveći problem, ali me ipak muči.

POGLEDAJTE VIDEO o roditeljstvu:

U heteroseksualnim vezama ‘zabavni' se roditelj ne određuje prema spolu, kaže direktorica fondacije New America, Brigid Schulte. A kog će djeca doživljavati kao zabavnog ima veze s njihovim specifičnim interesima i usklađivanjem njih s vašima.

Mnoge se mame trude i vrijeme provode gradeći kartonske utvrde, a i očevi su danas u prosjeku mnogo više uključeni u brigu o djeci nego prije, rekla je Schulte. Kod nas doma suprug je s djecom preuzeo vodeću ulogu u ‘školovanju naše djece na daljinu, no intenzivni organizacijski i emocionalni zadaci uglavnom više padaju na majke.

Postoje istraživanja o heteroseksualnim parovima koja pokazuju kako će se tate vjerojatnije uključiti aktivno u igru ​​s djecom nego mame. Mame će više mijenjati pelene, kuhati i kupovati djeci odjeću, pokazuju studije.

Doktorica znanosti i izvanredna profesorica sociologije Leah Ruppanner sa Sveučilišta u Melbourneu rekla je da 'emocionalno i organizacijsko upravljanje s obitelji može biti jako intenzivno, a da su obično mame te čiji se radni dan stalno prekida u situaciji kad oba roditelja rade od kuće.

– Tko je u kuhinji, a tko u uredu? Kog djeca zovu za sve što trebaju? – pita se ona i kaže da, ‘ako brinu o obitelji i o poslu, mamama malo vremena ostaje da budu i zabavne. 

Pitala sam psihijatra dr. Jacoba Toweryja je li to što je moj suprug bio ‘zabavniji' roditelj utjecalo na moj odnos sa djecom.

– Ne mislim da ijedan roditelj treba uvijek biti uzbuđen oko skejtanja ili vožnje na biciklu s djetetom niti treba biti ‘duša' svake dječje zabave. Za djecu je zdravo da barem jedan roditelj smanjuje razigranost – rekao je dr. Towery.

Family and Kids Playing Building Blocks, Parents with Children P | Autor: Inara Prusakova

Ako se s partnerom svađate oko podjele odgovornosti u kućanstvu, nemojte samo sjediti, piti i ljutiti se – rekla je licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja Sinead Smyth. Preporučila je da si svaki dan odvojite 20 minuta bez djece da se povežete i komunicirate s partnerom i pokušate popričati o onome u čemu se ne slažete. Smyth dodaje i da bismo trebali svako malo pohvaliti partnera, jer smo sad svi pod velikim stresom.

– Ako ne zastanemo i ne potražimo dobro u sebi i u drugom roditelju, nećemo to ni vidjeti – kaže Smyth.

I ja pokušavam biti bolja prema sebi, a želim se i igrati sa svojom djecom i pružiti im radost sad dok im je normalan život poremećen. No moguće je i napraviti sve što treba u kući i s njima ispeći kolače, čitati ili slagati puzzle, čak i ako nisi ‘najzabavniji' roditelj.. 

Happy mother and child in kitchen | Autor: Dreamstime

Najgora stvar koju možete učiniti kao roditelj jest pokušati forsirati zabavu kad vam zapravo nije do toga. Kolumnistica i autorica Drew Magary kaže da, ako se previše trudite zabaviti se i kršiti pravila, prestajete biti roditelj.

– Vi ste onda ujak koji vodi djecu da zapale prvu cigaretu – rekla je Magary. A nitko ne želi biti taj tip.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: DJECI SU DOSADILE SVE IGRAČKE? KUĆNI PREDMETI ĆE IH ZABAVITI 

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)