Niste ni svesni koliko mogu da vas koštaju zdravlja!

Kada peremo sudove, mrlje i masnoće od ostatka hrane se skupljaju u sudoperi. Ako tome dodamo i kamenac, jasno je da je sudopera među najrpljavijim površinama u našoj kuhinji.

Stoga, zahteva redovno čišćenje i održavanje. Međutim, mnoge domaćice nesvesno prave greške čišćenja. A to doprinosi razvoju bakterija i mikroba.

Samo je prebrišete mokrom krpom

Mnoge domaćice samo prebrišu mokrom krpom sudoperu misleći da su se tako rešile prljavštine. Ali, tu prave veliku grešku! Stručnjaci ističu da se sudopera mora jednom nedeljno dezinfikovati.

Prilikom čišćenja treba voditi računa da se detaljno obrišu sve četiri strane, uključujući i sudoperu sa spoljašnje strane.

Takođe, ako u njoj ljuštite i seckate sveže povrće na kojem su još tragovi zemlje , te ako ispirate posuđe koje dugo nije korišćeno, sudoperu morate očistiti odmah nakon toga. 

Koristite grube sunđere

I ovo je česta greške među domaćicama. Grubi, tvrđi sunđer će oštetiti površinu sudopere.

Stoga, perite je sa toplom vodom, sredstvom za pranje posuđa i obavezno mekanim sunđerom kojim ćete ukloniti nakupljene mrlje od ostatka hrane. 

Ovaj korak je veoma bitan jer ne možete dezinfikovati površinu ako je prethodno niste očistili. 

Najlakše je zaraziti se u kuhinji: 6 najvažnijih pravila za čišćenje tokom korona virusa!

Zaboravljate dezinfekciju posle čišćenja

Dezinfekcija površine sudopere je bitna. Ali, ukoliko želite da izbegnete korišćenje hemijskih sredstava,  sirće vam može biti od velike pomoći u ovom slučaju.

Nanesite ga na pamučnu krpicu i utrljajte. Osim što ćete dezinfikovati superu, daćete joj i bolji sjaj. 

Brzo i efikasno čišćenje kuhinje: 8 praktičnih saveta!

Zaboravljate na odvod

Poslednji korak čiste sudopere je čišćenje odvoda. Mnoge žene to zaboravljaju, a ne bi trebalo. Dakle, odvod treba čistiti jednom mesečno. Na taj način ćete sprečiti širenje neugodnih mirisa. 

  • Sipajte u odvod jednu kašiku izbeljivača pomešanu sa jednom četvrtinom vode.

Za otpušavanje odvoda možete koristiti i mešavinu sode bikarbone, sirćeta i kuhinjske soli. 

Pomašajte ta tri sastojka u istoj razmeri u pola šolje, te ubacite mešavinu u odvod. Nakon toga, prelijte proključalom vodom.

Peškiri mekani kao duša: Evo kako se pravilno peru i suše, trikovi zlata vredni!