Njega i nježnost pomažu bebama u razvoju

Mamina briga i njega mogu ukloniti sve prenatalne stresove s kojima se beba suočava kada dođe na svijet. Stoga dajte bebi nekoliko ekstra poljubaca i zagrljaja, jer nježnosti nije nikad dosta. Sada to potvrđuju i studije.  

Dodatna nježnost i predanost i vama će goditi, a beba će dokazano od toga imati mnoge koristi za mentalni razvoj. Njega nakon porođaja umanjuje djelovanje kortizola – hormona stresa, koji se tokom trudnoće izlučuje i kod bebe u trbuhu.
Visoka nivo kortizola tokom trudnoće može izazvati u bebinom razvoju “kraći period zadržavanja pažnje i slabije vještine govora i rješavanja problema”. Tako stoji u istraživanju Univerziteta u Ročesteru, koje je objavljeno u stručnom časopisu “Biological Psychiatry”.

Sporiji razvoj izazvan prenatalnim stresom može biti prevladan ako majka djetetu pruži nježnost i intenzivniju pažnju do njegove treće godine života. Kako su naučnici dokazali ovu tvrdnju?
Testirali su nivo kortizola iz amnionske tekućine kod 125 trudnica čije su bebe bile u 17. sedmici života. Kada su iste te bebe napunile 17 mjeseci života, istraživači su ispitali njihov kognitivni razvoj i povezanost s majkama.

Djeca koja su imala čvrst odnos pun nježnosti sa svojom majkom, nisu pokazivala nikakve probleme u razvoju. Ona djeca koja su bila u pomalo nestabilnim vezama s majkama, pokazivala su kognitivne poteškoće. Ista djeca bit će ponovno ispitana kada napune šest godina.
(Avaz)