Novak otkriva na čemu se zasniva njegov REŽIM ishrane

Ukoliko se vodimo autofagijom, svoj organizam ćemo dovesti u proces u kome se naše ćelije same regenerišu

Autofagija predstavlja reciklažu na nivou ćelije – tokom ovog procesa oštećeni ćelijski elementi prolaze kroz proces reciklaže i tako ćelija dobija “nov” materijal. “Sastavljena” od grčkih reči koje u slobodnom prevodu znače “jesti samog sebe”. Kako, dakle, samo ime kaže, u pitanju je proces tokom kojeg se naše ćelije rešavaju otpada i recikliraju one oštećene tako što ih bukvalno – “pojedu”.

Japanski naučnik Jošinori Osumi 2016. dobio je Nobelovu nagradu za doprinos u proučavanju i razotkrifanju funkcionisanja ovog procesa.

Njen glavni pokretač je post i neophodno je provesti određeno vreme bez hrane, tačnije između 12 i 16 sati. Iako zvuči kao nešto što je teško izdržati, zapravo uopšte ne mora da bude. Naime, ukoliko jedete u šest popodne poslednji put i “izgurate” nekoliko sati do spavanja bez hrane, ali uz vodu, čaj ili limunadu, do ujutru kada dođe vreme doručku – proces autofagije već je pokrenut u organizmu.

Autofagija inače savetuje dva do tri obroka dnevno. Kao po priči mama i baka, doručak je najvažniji i ubrzo pri ustajanju valja dobro doručkovati. Ručak sledi 5 sati kasnije, a između se može pojesti i manja užina, ukoliko osećate glad. Večera, ukoliko je baš neophodna, valja se pojesti najkasnije do sedam sati uveče.

Teniser Novak Đoković, na primer, po 16 sati ne jede. U tom periodu, kako je otkrio u razgovoru sa profesorom doktorom Draganom Ivanovim, samo pije vodu.

“Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta 16 – 8 je popularna, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem dosta poboljšanja u sistemu za varenje. Bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje padova”, pričao je Novak, koji je na ovoj dijeti već godinu i po dana i koji svakako postiže šampionske rezultate.

Nastavak na sledećoj strani!

( Kurir.rs )