O čemu sve treba razmišljati prilikom izbora imena za bebu?

Za neke je odabir bebinog imena veliki izazov, a drugi o tome razmišljaju još dugo prije bebinog dolaska te već imaju neke opcije.

Stručnjaci savjetuju da budete jako pažljivi s odabirom imena te da pročitate nekoliko osnovnih pravila koja bi vam mogla pomoći.
Prva stvar kojoj svi budući roditelji naginju jesu imena koja su poznata ili često korištena u njihovoj okolini. Svaki roditelj se u jednom trenutku zapita je li mu važnije da dijete ima unikatno ili jednostavno ime. Roditelji sebi nabijaju veliki pritisak oko ovog zadatka jer žele naći drugačije i unikatno ime. Važno je naglasiti da unikatna imena nisu uvijek najpopularnija. Svijet je pun ljudi koji su jako uspješni, a imaju imena koja su jako česta.

Zapitajte se, sviđa li vam se da izgovarate ime koje ste odabrali za vaše dijete? Možete li za njega smisliti neki jednostavan nadimak? Izgovorite ime na nekoliko načina, kao da ste ljuti, sretni, zabrinuti i slično.

Ime djeteta uvijek birajte zajedno sa partnerom te se fokusirajte na ono šta vam se sviđa kod imena, a ne na mane koje vidite. Obratite pažnju i na značenje imena jer ono može biti simbolično za vas, dijete ili istoriju vaše porodice.

Razmišljajte o tome kako će se osjećati vaše dijete kada se bude predstavljalo, hoće li biti samouvjereno ili će potišteno izgovarati svoje ime?
Razmišljajte o tome kako vaše dijete neće imati to ime samo dok je beba, nego i kao odrasla osoba.
(Ljepota i zdravlje)