Obojili smo pisanice prirodnim bojama: Evo što nam je uspjelo

Ove godine imamo razlog više da pisanice obojimo prirodnim načinom. Sigurno većinu sastojaka već imate u svojoj kuhinji pa neće biti potrebe da idete u trgovinu. Osim toga, najsigurnije je jesti jaja koja su obojena takvim bojama.

Mi smo naše pisanice obojili na tradicionalan način  uz pomoć luka, crnog vina, cikle, borovnice, crvenog kupusa, baby špinata, kurkume i mrkve te paprike.

Boje će se najbolje ‘primiti' za bijela jaja. No ako ih nemate, ne brinite, jer ih možete na jednostavan način izbijeliti. Sve što vam treba je voda i alkoholni ocat. U posudu ulijete isti omjer vode i octa. U to dodate jaja i stavite kuhati. Kada voda prokuha, ostavite još 15 minuta da se kuha. Dok se kuha, stvarat će se pjena, koju je potrebno uklanjati. Nakon 15 minuta, izvadite jaja i operite ih hladnom vodom. Sa spužvicom lagano očistite jaja i vaša jaja će biti u potpunosti bijela.

Ako želite dobiti crvenu boju trebat će vam ljuske crvenog  luka. Ljuske potopite u vodu i stavite da se kuhaju oko 15 minuta. Ako želite obojiti samo jedno jaje dovoljne su dvije šake ljuski. Za više jaja potrebno je i više ljuski. Nakon toga u jednu posudu iscijedite tu vodu i u nju nježno potopite jaje. Ostavite da tako stoji oko sat vremena i izvadite. Jaja će poprimiti crvenu boju.

Isti postupak je ako želite dobiti narančastu boju samo upotrijebite ljuske običnog luka. Bojanje jaja u crnom vinu dat će jajima crno/ljubičastu boju, a kristalići koji nastaju kuhanjem vina jaja će učiniti još zanimljivima. Jaja potopite u crnom vinu i pustite da se kuha pola sata. Ako želite intenzivniju boju ostavite jaja da preko noći stoje potopljena u tom vinu.

Za bojenje jaja borovnicama, crvenim kupusom, kurkumom i mrkvom koristili smo ovaj recept – žlica octa, žlica soli te dvije žlice voća, povrća i/ili začina. Sve to kuha se u litri vode.

Lijevo jaje obojili smo ciklom, gornje jaje crvenim kupusom, desno kurkumom i mrkvom, a donje borovnicom

Svaku boju kuhali smo pola sata pa smo jaja u njoj ostavili da stoje cijelu noć. Neka su dala odlične rezultate poput kurkume. Iznenađeni smo bili i pisanicama koje smo izvadili iz otopine borovnica. 

Nakon što su odstajale dva sata na papirnatom ubrusu, jaja su izgledala još ljepše, osobito od kurkume i borovnice.

(24sata.hr)