Oboljelima od korone može biti gore zbog protuupalnog lijeka?

Francuski ministar zdravstva Olivier Véran objavio je jučer na Twitteru post u kojem objašnjava da protuupalni lijekovi (kao npr. ibuprofen ili kortizol) zaraženima s koronavirusom mogu pogoršati stanje. U slučaju temperature, poručio je zato Véran ‘pozitivnima', uzmite paracetamol – a ako već uzimate protuupalne lijekove s liječnikom dogovorite sve detalje.

Véran i njegovi francuski kolege podsjećaju da su protuupalni lijekovi rizični kod oboljelih od bilo koje zarazne bolesti jer uzrokuju i pad imuniteta pa je, ističu, paracetamol ‘najbolji i najsigurniji' jer će smanjiti temperaturu, a neće djelovati na upale i na imunološki sustav organizma.

Francuski pacijenti inače prema uputama Vérana i Vlade još od sredine siječnja protuupalni bezreceptni lijek ni ne mogu kupiti  (kao što su npr. ibuprofen, paracetamol ili aspirin) bez da se prije konzultiraju s ljekarnikom i dogovore je li im baš prijeko potreban ili ne.

A osim što ruše imunitet – podsjetio je za Guardian šef farmakologije bolnice u Toulouseu Jean-Louis Montastruc – protuupalni lijekovi kod infektivnih oboljenja povećavaju i rizik od brojnih komplikacija.

Iz hrvatskog Nacionalnog stožer za borbu protiv korona virusa, razumljivo je s obzirom na količinu posla koju imaju, nemaju vremena za komentar.

Inače, u petak je Francusko ministarstvo zdravstva objavilo da Francuske vlasti objavile su kako su u prethodna 24 sata zabilježili čak 600 novih slučajeva i 13 umrlih, čime je broj oboljelih u toj zemlji bio porastao na 2876, a do sinoć je zabilježeno još 838 novih slučajeva s čim se broj zaraženih popeo na 4.499 osoba, a broj preminulih na 91 osobu.

Zbog tako naglog rasta broja zaraženih sinoć je u cijeloj zemlji proglašena karantena, a svoja su vrata još krajem prošlog tjedna zatvorile i škole diljem zemlje.

.