Obratite pažnju: Mali signali koji pokazuju “pravo stanje” vaše veze!

Logično je da se neke stvari mijenjaju kako veza odmiče – ne može sve da bude isto kao na početku. Ali, na neke stvari bi trebalo obratiti pažnju jer, kada njih nestane u vezi, na staklenim ste nogama…

Nije lako održavati dugu vezu, niti onu iskru strasti koja je postojala na početku veze. Vrlo često se parovi “zaglave” u rutini, i zbog toga jednostavno zaborave ne gestove kojima su nekad pokazivali ljubav i privrženost partneru. Ako ste primijetili da je vaš partner prestao da radi neke gestove kojima vam je često stavljao do znanja da vas voli, možda vam je veza “na staklenim nogama”.
Evo na šta da obratite pažnju.
#1 Više ne inicira s*ks
Može da postoji milion razloga zašto vaš partner ima manju želju za s*ksom nego ranije, i normalno je da se ona postepeno smanjuje u vezi. Ali, ako imate osjećaj da naglo i odjednom više ne želi “akciju”, razgovarajte o tome.
CEO dating aplikacije “Plum”, Jenna Birch, kaže da je s*ks jezik za sebe.
“Partneri imaju potrebu da se osjećaju poželjno, zato je normalno da povremeno iniciraju s*ks”, kaže ona.
Ako ste primijetili da je partner zatvoren i ne želi ni “s” od s*ksa, prosto se povlači od vas kada god inicirate nešto, otvoreno razgovarajte o tome zašto je do toga došlo i kako možete da riješite problem.

#2 Više vas ne pita da li vam treba pomoć
Recimo da ste imali naporan dan i uveče ste došli kući. Trebalo bi da je partner pažljiv prema vama i da želi da vam pomogne, ako to tražite. Ako vidi da ste veoma umorni i da vam treba pomoć, ali ipak ne odlučuje da vam pomogne, to može da bude “crvena lampica”.
“Male stvari čine vezu kvalitetnom i promovišu nesebičnost u vezi. Ako vaš partner ne radi te male stvari da vam pomogne, a vi radite, osjećaćete se loše – i to i nije neki partner, koji bi trebalo da vam je ‘saučesnik’ u svemu”, kaže Birch.

#3 Ne pita kako ste
Partner bi trebalo da provjerava kako ste i da vam bude podrška kada vam je to potrebno.
“Ako vas partner više ni povremeno ne pita kako ste, možda se osjećate kao da sve vaše muke prolaze neprimijećeno”, kaže Birchova. Ona dodaje da posebno kada imate porodičnu svađu ili problem na poslu, partner treba da zna da prolazite kroz težak period i da bude tu za vas.
#4 Ne zove vas i ne šalje poruke
Normalno je da želite da čujete partnera, posebno ako je negdje malo dalje.
“Telefonski razgovori pomažu u održavanju bliskosti među vama kada niste zajedno”, kaže Birch. Čak i ako partner samo pošalje poruku da znate da misli na vas, to mnogo znači.
Sa druge strane, kaže ona, ako partner nije zainteresovan za razgovor sa vama, to može biti znak da ih više ne interesuje održavanje veze sa vama.

#5 Ne priređuje vam iznenađenja
Ko ne voli povremena iznenađenja? Ovi mali gestovi čine da se osjećamo voljeno i cenjeno. Ako volite da vas partner iznenadi ponekad, prestaćete kada primijeti to da radi.
“Iznenađenje vas odobrovolji, prodrma vašu svakodnevnu rutinu. To je mali momenat pauze u kojem shvatite da vam je drago što imate partnera i koliko ga cijenite”, kaže Jenna.
Ako vam nikada ne priređuje mala iznenađenja, ona pozitivna, postoji rizik da veza stagnira ili da više ne posvećujete jedno drugom dovoljno pažnje – a to je ono što vas zbližava.

#6 Ne drži vas za ruku u javnosti
Osnivačica sajta “LoveQuestCoaching”, Lisa Concepcion, smatra da svaki par ima svoju energiju i način na koji komunicira u vezi. Međutim, kada neverbalna komunikacija postane stvar prošlosti i svako se posveti samo sebi, to se primjećuje.
“Veoma je važno da osjećate povezanost. Jedna od osnovnih ljudskih potreba je ta povezanost sa drugima, tako da kada nestane te energije koja nas povezuje, to itekako primijetimo”, kaže Lisa.
A ako inače niste tip osobe koja voli da se mazi, češka, drži za ruke (što je potpuno u redu!), možda ćete primijetiti na neki drugi način da u vašoj vezi manjka privrženosti, a to može da bude znak većih problema.

#7 Ne gleda vas u oči
“Kontakt očima je jako važan za bliskost, otvorenost, povezanost”, kaže Birchova.
Pomislite samo šta vam sve pogled u oči otkriva o osobi i njenom ponašanju. Ako neko šara pogledom okolo dok priča sa vama, možda vam djeluje kao da vas ne sluša.
“Ukoliko vas partner više ne gleda u oči, ne fokusira se na vas, možda nešto krije ili je prosto odsutan”, kaže ona.
Kada razgovarate sa partnerom, gledajte da oboje budete fokusirani jedno na drugo, kako biste imali iskreniji razgovor.
Na kraju, veoma je važno da obratite pažnju na male gestove u vezi, jer to može da vam da uvid u “stanje” vaše veze, osjećanja vašeg partnera… Ako primjećujete da više nema nekih malih gestova i to vam smeta, razgovarajte sa partnerom. Komunikacija je prvi korak u zbližavanju, ako je došlo do udaljenosti u vezi.
(Ljepota i zdravlje)