Odlična vest! Pravo na VANTELESNU produženo, evo šta je potrebno da uradite

Nakon ukidanja vanrednog stanja uvedeni su neki novi propisi za sve koji pokušavaju na ovaj način da osnuju porodicu.

Izvor: Guliver/Getty Images/Chinnapong

Kako je najavljeno pre nekoliko dana, posle ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, komisije za vantelesnu oplodnju ponovo rade, a uvedene su i neke novine…

Nijednom osiguranom licu, zbog prethodnog perioda izazvanog vanrednim stanjem, neće biti uskraćeno pravo na vantelesnu oplodnju, izjavila je jutros Ivana Đunisijević iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ona je kazala da se nastavljaju važne procedure o trošku države, kao što je pravo na vantelesnu oplodnju, koje imaju sve žene, osiguranici, do svoje navršene 42. godine.

“Svaka žena koja je navršila 42 godine života za vreme vanrednog stanja i 30 dana nakon vanrednog stanja, može da aplicira sa svojim partnerom na lekarsku komisiju radi vantelesne oplodnje”, navela je Đunisijević za RTS.

00:56
VTO o trošku države u šest zdravstvenih ustanova (MAGAZIN)VTO o trošku države u šest zdravstvenih ustanovaIzvor: Tanjug

Izvor: Tanjug

Nakon što žena dobije potvrdu o ispunjenju uslova za uključivanje u postupak na lekarskoj komisiji, čija je važnost 12 meseci, ustanova je u tom periodu dužna da započne sa postupkom vantelesne oplodnje ili da te žene isključi iz postupka.

“Novim uputstvom važnost potvrda koje su izdate u periodu 1.mart – 31.decembar prošle, 2019. godine, sada je produžena za još šest meseci. Znači, ukupno 18 meseci“, istakla je Đunisijević.

Prema njenim rečima, 1.000 osiguranih lica bilo je upućeno na postupak vantelesne oplodnje do početka vanrednog stanja.

Inicijalizacija u toku…