Ona svake večeri stavlja sapun od lavande ispod jastuka: Razlog je neverovatan!

Kvalitetan san je neophodan za dobro zdravlje i normalnu funkciju mozga.

Dok neki ljudi začas utonu u san, drugi imaju problema sa spavanjem ili se često bude tokom noći. Neki su pod stresom, neki ne mogu pronaći dobar položaj.

Kakav god da je razlog za probleme sa spavanjem, to može loše uticati na našu svakodnevicu. Moguć je i sindrom nemirnih nogu (SNN).

Sindrom nemirnih nogu je poremećaj nervnog sistema koji izaziva nagon za pomeranjem nogu. Tad je nemoguće zaspati.

Simptomi sindroma nemirnih nogu

Simptomi su nervoza u nogama, neodoljivi poriv za kretanjem, te teško pronalaženje mira. Kad pokrećemo noge simptomi nestaju, a tokom noći su simptomi jači nego preko dana.

Uzroci

Uzrok ovog sindroma nije poznat. Verovatno je reč o smetnji u nervnim ćelijama u mozgu koje kontrolišu kretanje i reflekse. Osim toga, čini se da je bolest nasledna. Ponekad se sindrom povezuje sa manjkom gvožđa ili nuspojavom drugih hroničnih bolesti – poput zastoja bubrega ili dijabetesa.

Šta može da pomogne?

Neki lekari tvrde kako postoji jedan zaista čudan domaći lek za ovaj sindrom. Naime, sapun od lavande treba da stavite ispod posteljine.

Čini se kako lavanda ima smirujuće delovanje.

Grčevi i trzanje treba da popuste, a noge bi trebalo biti mnogo mirnije!

Dokaz

Ova metoda sa sapunom od lavande nije naučno dokazana, ali mnogi korisnici interneta su otkrili kako im zaista pomaže. 

Drugi korisnici pitali su se je li možda reč o placebo-efektu. Jedna žena napisala je da je bez znanja svog supruga stavila sapun ispod čaršava

 te da je ovaj odmah mnogo bolje spavao.