Oni koji su preležali virus korona imaju zajedničku crtu!

Komplikacija koja ostaje prisutna na duže staze.


Saznanja naučnika govore o tome da kovid-19 kod pojedinih pacijenata može da značajno ošteti rad bubrega, jetre, srca i mozga. I to na duže staze. Nedavno istraživanje je pokazalo je da čak 91 odsto pacijenata koji su se “oporavili” ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju ove bolesti, piše “Best life”.

Nova otkrića rezultat su istraživanja sprovedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 u Južnoj Koreji. Naučnici su saopštili da je 879 ispitanika, odnosno njih 911 odsto, reklo da je ima jedan dugotrajni simptom. Umor je bio najčešći simptom (zabeležen je kod 26 odsto pacijenata), a poteškoće sa koncentracijom zabeležene su među 25 procenata pacijenata, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).


Brojni pacijenti rekli su da imaju i psihološke probleme i dugotrajni gubitak čula ukusa i mirisa, kod pojedinih je ova posledica bila prisutna i nekoliko meseci nakon završetka bolničkog lečenja.

Rezultati istraživanja su još jedan dokaz da nemali broj osoba koje su preležale koronu bori sa dugotrajnim posledicama ovog oboljenja.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da su dugotrajni simptomi poput umora, kašlja, glavobolje i gubitka čula ukusa i mirisa i dalje česti među populacijom od 18 do 34 godine i to dve do tri nedelje nakon što su dobili pozitivne rezultate testiranja.

U istom izveštaju piše da je 40 odsto pacijenata koji su preživeli pandemiju SARS-a 2003. godine, koja je, takođe, bila izazvana korona virusom, pokazivalo simptome hroničnog umora koji su trajali tri i po godine nakondijagnoze. Agencija je zaključila da postoje sve veći dokazi dugotrajnih zdravstvenih komplikacija koje utiču na srce, pluća, mozak i mentalno zdravlje pacijenata.

Treba pomenuti i izveštaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz jula koji je pokazao da se 35 odsto ispitanih pacijenata nije potpuno oporavilo ni dve do tri nedelje nakon pozitivnog testiranja na virus, a mnogi su rekli da se osećaju umorno. Pojedini stručnjaci veruju da bolest može da izazove sindrom kroničnog umora poznat kao mijalgijski encefalomijelitis.

( Kurir.rs )