Oni su preležali virus korona i otkrivaju preko 172 tegobe sa kojima su se susreli!

Luiz koja je administrator grupe rekla je da se od maja, kada je pokrenuta grupa, dnevno u nju prijavljivalo oko 200 ljudi.


U Fejsbuk grupi “Postkovid sindrom” ljudi koji su pre više meseci saznali da su pozitivni na koronu otkrili su kakvi ih simptomi i dalje muče. Došlo se od liste od više od 172 tegobe.

Luiz koja je administrator grupe rekla je da se od maja, kada je pokrenuta grupa, dnevno u nju prijavljivalo oko 200 ljudi. Danas ona broji 3.000 članova iz 60 zemalja, a “Birmingham Live” donosi listu simptoma na koje se žale.

Neurološki simptomi

Grupu neuroloških simptoma čine: intezivni napadi, intezivno podrhtavanje tela, vibracije unutar tela, drhtanje, trzanje prstiju/palca, čudne senazcije noću poput straha, konfuzija, osećaj “zamagljenosti” u glavi, zaboravnost, utrnulost ekstremiteta/ vrhova prstiju.

Kožni simptomi

Među kožnim simptomima nalaze se: perutanje kože, svrab kože, modrice, livedo reticularis pod kojim se podrazumevaju mreže crvenkasto-plave boje, najčešće na nogama, crveni tragovi ispod kože, suvoća kože, starenje kože, čudne kuglice na koži, krugovi/kvržice na nogama.


Kardivaskularne smetnje

Članovi Fejsbuk grupe požalili su se i da ih muči pojačan puls, probadanje u grudima i palpitacije odnosno ubrzano lupanje srca.

Problemi sa čulima

Simptomi koji traju su i gubitak čula mirisa, gubitak čula ukusa, gubitak apetita, čudni zvuci noću, treperujuća svetlost u očima, senke u uglu očiju, tinitus odnosno zujanje i pucketanje u ušima, prekomerna žeđ.

Zdravstveni problemi kod žena

Žene su se požalile na prekid odnosno izostanak menstrualnog ciklusa (amenoreja).

Fiziološke promene U grupi fizioloških simtpoma nalaze se: bol u mišićima, bol u krstima, bol u ramenu, bol u vratu, otečene žlezde, gubitak kose (kod oba pola) i jaki grčevi.

Respiratorni problemi

Na listi respiratorniih smetnji su gubitak daha, modrice na plućima, stezanje u grudima, pritisak na pluća, pogoršanje astme, prozirna sluz koja stvara kašalj, ugrušci krvi, kašljanje u ležećem položaju.

Psihološke smetnje

Tu su i psihički problemi u koje spadaju: depresija, anskioznost, frustracija, izolacija, usamljenost, demoralizacija i osećaj tuge.

Gastrointestinalni problemi

Rumbling creva (krčanje creva), dijareja, promena boja stolice, nadimanje, podrigivanje, smanjena ili povećanja proizvodnja gasova pripadaju grupi gastointestinalnih simptoma.

Poremećaji spavanja

Osobe kojima je pre više meseci dijagnostikovana korona žale se i apneju, umor i nakon spavanja, psihološke poremećaje u mraku, psihološke smetnje tokom spavanja, neophodnost da se spava uspravno.

Problemi sa varenjem i mokrenjem

Ikontencija urina noću, inkontencija urina tokom dana, inkontencija stolice noću, inkontencija stolice danju, grčevi u stomaku/crevima pripadaju ovoj grupi.

Bolovi u licu

U grupi su naveli i da ih muči bol u vilici, problemi sa sinusima, bol u kostima obraza/vilice, smetnje sa žlezdama na vratu, najvećom pljuvačnom žlezdom, parotidnom žlezdom, problemi sa žlezdama u ušima i na potiljku, gubitak kose.

Smetnje sa vidom

Zamućen vid, iznenadna maglovitost vida, crne senke u uglovima očiju, plutajuće tačke, zamućenje vida sa jakim svetlima, problemi sa čitanjem, nastavljaju niz simptoma.

Ostali simptomi Preostali navedeni simtpomi su: upaljeno grlo, laringitis, glavobolja, problemi sa hodanjem, problemi sa cirkulacijom (hladne ruke i noge), migrene, Belova paraliza, nerazgovetan govor, simptomi kakvi prate moždani udar, gorušica, kratkoročni gubitak pamćenja, nervni slom, noćno znojenje, halucinacije, bol u kukovima, “teške noge”, povraćanje, nervoza u nogama, oticanje brade, upala starih povreda, postkovid dijabetes, osteljivost na zvuk i svetlost, osteljivost pri kretanju, oticanje sinusa, niska temperatura, visok i nizak krvni pritisak, prekomerno krvarenje desni, prekomerno rektalno krvarenje, oticanje ekstermiteta, ukus metala u ustima, voda u kolenu, spontana laktacija, zadržavanje tečnosti, slučajne modrice, visok/nizak nivo šećera u krvi.

( kurir.rs/blicžena )