Online slikovnica koja će djeci objasniti situaciju s koronom

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članakOsječanka Mia je Seka Zeko, zove djecu da im uljepša Uskrs

Ida Marinić, osječka psihologinja, u jeku korona virusa, odlučila je olakšati vrijeme u izolaciji svima, od onih najmanjih do njihovih roditelja pa je napravila slikovnicu pod nazivom ‘Zapeli zajedno'.       

Kada je krenulo neobično vrijeme za sve nas, Ida je sa suprugom bila usred projekta u sklopu vlastite udruge ‘Centra za integralne studije – Spajalica'. Udruga se bavi osnaživanjem međuljudskih odnosa i korištenjem istih za izgradnju svega u životu.
Vidjevši situaciju koja je nastupila i sve divne ljude koji pomažu jedni drugima tijekom epidemije korona virusa, Ida je odlučila dati svoj doprinos. Odmah je znala da želi napraviti slikovnicu, ali još nije bila sigurna kakvu.

–     Budući da već ima divnih slikovnica koje govore o socijalnoj distanci i strahu, ja sam odlučila uzeti drukčiji smjer koji sam smatrala korisnim i svakodnevnim i koji je više vezan uz moju strast, a to su međuljudski odnosi – kaže Ide Marinić te dodaje kako je već u izradi desetak slikovnica, lutki i igara o obitelji koje se spominju u slikovnici. 

Ida Marinić inspiraciju je pronašla u vlastitoj obitelji, ali i drugim obiteljima i roditeljima s kojima je u kontaktu. Kako smo svi ‘Zapeli zajedno' u situaciji, htjeli to ili ne, Ida Marinić odlučila je slikovnici dati upravo to ime. U slikovnici pronalazimo situacije s kojima se susrećemo svakodnevno s našim bližnjima tijekom epidemije. U ovoj se slikovnici kroz priču, slike i pitanjima vođen razgovor na nenametljiv način opisuje važnost međusobnog razumijevanja i odgovornosti. 

–   Moja je želja bila opisati kako izaći iz međusobnih sukoba s našim najbližnjima, kako iz njih naučiti nešto o sebi, o drugima i o svijetu, i kako se uvijek vratiti u osjećaj zajedništva. Pitanja u slikovnici pomažu djetetu da razjasni situaciju u kojoj se nalazimo – objašnjava nam Ida koja je napravila dvije verzije slikovnice, jednu na hrvatskom jeziku, a drugu na engleskom jeziku. 
Slikovnicu o mami, tati, Uni i Teu, Ida je samostalno izradila, od pisanja priče, izrade ilustracija do završnog uređivanja. Malenu pomoć dobila je prilikom lekture i prijevoda na engleski jezik.

Slikovnica se sastoji od 18 stranica te je dostupna svakome djetetu jer se besplatna nalazi na internetu. Do slikovnice možete doći putem Facebooka ili Instagrama, te na Facebook stranici ‘Centar za integralne studije – Spajalica'. 

Kada je autorica vidjela kako se slikovnica proširila bila je oduševljena jer to nije očekivala. Osim što je bila razgrabljena na Facebooku, u nešto više od tjedan dana dospjela je i na više od 30 online stranica vrtića, škola i drugih portala za djecu, a samim time i u domove stotina obitelji. 

–    Javili su mi se roditelji, pedagozi, odgojitelji i učitelji iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Varaždina, Zagreba, Splita ali i iz Italije, Litve, Nizozemske, Španjolske i Amerike – kaže nam oduševljena Ida Marinić te nadodaje kako je nadahnuta situacijom odlučila izraditi još jednu slikovnicu pod imenom ‘Gdje su nastale sve ribe?'.

Druga slikovnica  govori nam o prirodi i ljepoti prevladavanja međusobnih neslaganja.

–    Kada u životu želimo prave stvari, onda sve one koje su suvišne nestaju, pa ostaje dovoljno prostora za sve na svijetu. Tako i za ribice – objašnjava nam osječka psihologinja o čemu je druga slikovnica.

 

Što se tiče savjeta drugim roditeljima, Ida naglašava kako je vrlo bitno otvoreno razgovarati s djecom o situaciji u kojoj se nalazimo, o tome koje osjećaje ona izaziva, te što nam pomaže da se osjećamo bliskije i odgovornije jedni prema drugima.

–    Svaka kriza je ujedno i šansa za izgraditi nešto bolje. Kroz razgovor  je bitno osnaživati sve ono dobro što nam donosi ova situacija, kao recimo to da imamo priliku zbližiti se u našim obiteljima, oživjeti neka stara prijateljstva i poznanstva, zaliječiti neke ‘stare rane', i općenito promisliti o tome što želimo od svog života – zaključuje autorica Ida. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Korona virus: Kako testirati 1 od simptoma – gubitak njuha

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA

(24sata.hr)