Organizujte frižider po savetima Džejmija Olivera

Slavni kuhar Džejmi Oliver objasnio je šta od namirnica ide na koju policu u frižideru, a ako se budete pridržavali njegovih savjeta, više nećete bacati hranu.

Tokom ljeta i velikih vrućina bacamo velike količine hrane, jer se ona u ovo vrijeme brže i kvari. On savjetuje kako da izbjegnete bacanje, odnosno kako da namirnice maksimalno iskoristite.Poručuje da je najvažnije da namirnice rasporedite u frižideru tako da vam one traju duže nego inače.
Temperatura u svakom frižideru varira kako vrućina raste, tako da meso i ribu treba da držite u hladnijem dijelu, a mliječne proizvode u sredini frižidera, navodi on za Dejli Mejl.”Kuvano meso držite odvojeno od sirovog, a sirovo neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata frižidera su njegov najtopliji dio koji je izložen toplini prilikom svakog otvaranja. Tu neka vam stoje sokovi i začini”, dodaje.
Ne ide sve u frižiderU frižideru držite samo one stvari kojima je tamo i mjesto. Namirnice poput paradajza nema potrebe da držite u njemu. Paradajz ostavite na suho i mračno mjesto. Idealno je ako imate podrum.”Neke namirnice u frižideru čak traju kraće nego izvan njega. Hljeb će, na primjer, duže da ostane svjež ako nije u frižideru”, rekao je slavni kuhar.
Svježe povrće i začinsko bilje duže će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus prije nego što ga stavite u frižider. Ne zaboravite da redovno mijenjate ubruse.Zamrzavanje ostatakaDodaje da je zamrzivač poput vremenske kapsule za svježu hranu, i to posebno za voće i povrće.
“Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju, pa u zamrzivač. Kad se zaželite finog i zdravog smutija, samo izvadite voće iz zamrzivača. To vrijedi više-manje za sve namirnice koje ne uspijete da pojedete”, rekao je Oliver.
(Nezavisne novine)