Osam pametnih trikova uz koje će neprijatni mirisi sa SVIH kritičnih mesta u kući – prosto nestati! (RECEPTI)

Znate onaj citrusni miris koji vas zapahne prilikom ulaska u predvorje luksuznog hotela? Jeste li ikad poželeli da tako mirise i vaš dom? Maštate o tome, ali stvarnost je ipak drugačija, piše “Real Simple”.

Od smrdljive mašine za sudove do buđavih zavesa za tuš, pa čak i neželjene vlage ili ljubimaca – sve su to uzročnici neprijatnog mirisa koji će vas sprečiti da uživate u svom domu. Ako se već dugo borite s neidentifikovanim izvorom smrada u kući, proverite ovih osam mesta – možda je uzrok baš tamo!

1. Kanta za smeće

Iako se čini očigledno, jer kante za smeće uglavnom smrde, valja proveriti da li je ona izvor lošeg mirisa u stanu. Malene mrlje i razne mrvice mogu da se nagomilaju vremenom i da prouzrokuju neugodan miris. Praznite kante redovno, a u prodavnici potražite osveživače prostora koji eliminišu neugodne mirise ne prikrivajući ih.

Dobro očistite kantu koristeći razređeni izbeljivač i ostavite da se natapa nekoliko sati. Potom isperite vodom, pa kantu operite sapunom“, savetuje Ebi Navas iz kompanije “Emily’s Maids” iz Dalasa, koja se bavi održavanjem.

Dženifer Snajder iz kompanije “Neat as Pin Organizing and Cleaning” koja se bavi čišćenjem preporučuje da jednu kantu da odredite isključivo za posebno prljavo smeće i praznite je svakodnevno bez obzira na količinu.

2. Kućni ljubimci

Iako su poput članova porodice, ljubimci kao i ljudi mogu da poprime neprijatan miris.

– Kad vam ispadaju dlake svuda, rastu bakterije i to može da bude neugodno – kaže Navas, savetujući da redovno kupate ljubimce i dobro čistite mesta na kojima spavaju i jedu. Preporuka je da to činite najmanje jednom nedeljno. Kako biste sprečili nagomilavanje dlaka, redovno usisavajte trosede i krevete.

3. Mokra odeća

– Ne ostavljajte u kupatilu korpu s prljavim vešom. Radije je držite u spavaćoj sobi ili u ormaru gde neće biti izložena pari i vlažnom vazduhu nakon kupanja i tuširanja ističe Navas, dodajući da i vlaga podstiče rast bakterija zbog kojih će prostor imati neugodan miris.

4. Posteljina

– Svi kažu da nam je teško da namirišemo sopstveni dom zato što ima miris našeg tela – ističe Snajder.

U tome se posebno ističu čaršafi u koje se upijaju naša telesna ulja, mrtve ćelije kože i prljavština. Snajder stoga preporučuje da posteljinu perete svake nedelje ako se tuširate ujutru, a svake dve nedelje ako se tuširate pre spavanja.

5. Mašina za veš

– Svi kućni aparati koji redovno dolaze u dodir s vodom mogu da sadrže vlagu koja pomaže rast bakterija – pojašnjava Ron Šimek, vlasnik kompanije “Mr. Appliance” iz Mineapolisa.

Svaki put kad otvorite ili zatvorite vrata mašine, kako dodaje, vlaga od svakog ciklusa ostaje zatvorena unutra, a to možete da sprečite ako vrata i pregrade uvek ostavljate otvorenima kako bi vlaga isparila. Ako se stvorila buđ, očistite je kombinacijom sirćeta i sode bikarbone.

6. Mašina za sudove

Kao i mašina za veš, mašina za sudove može da bude plodno tlo za buđ i bakterije, ali i neprijatne mirise.

“To je vlažno i toplo mesto, idealno za spore i razvoj mikroorganizama, a naročito ako je nakon ciklusa pranja preostao neki komadić hrane u mašini”, kaže Šimek.

To ćete ukloniti ako redovno ispirate mašinu vrućom vodom stavljajući je praznu u ciklus pranja s najvišom temperaturom. Ako je korpa za pribor navukla buđ, najmanje 30 minuta je držite potopljenu u rastvor sirćeta i vode ili rastvorenog izbeljivača i dobro isperite pre vraćanja na svoje mesto.

7. Slivnici

U kuhinji drugi najčešći krivac neugodnih mirisa su odvodi. Onde će se uhvatiti masnoće i komadići hrane, pa potražite sredstva za čišćenje odvoda ili koristite sodu bikarbonu barem dva puta nedeljno, kako biste sprečili nagomilavanje ostataka u cevima.

8. Novi nameštaj

Iako možda mislite da volite miris novog troseda kao što volite miris novog automobila, to je samo zato što je reč o novom predmetu koji ste nabavili.

Ali taj miris verovatno uzrokuju organske čestice VOC. Mnogi nisu svesni da je nivo toksina u stanovima nekad čak 10 puta veći nego na otvorenom, a nameštaj je jedan od krivaca za to – ističe osnivač kompanije “Nature Builds Health Bart Wolbers”.

Čestice mogu imati snažan miris, ali mogu i da štete zdravlju. Mogu da prouzrokuju glavobolje, iritaciju nosa ili oka, pa čak i ozbiljna stanja poput oštećenja jetre ili bubrega.

Najbolji način da se rešite čestica je postavljanje prečišćivača vazduha koji sadrži filter od ugljenika. Ako bilo koji objekat u vašem domaćinstvu i nakon mesec dana zadrži neprijatan miris, onda je vreme da ga vratite i tražite povraćaj novca.

(Stil.kurir.rs/24sata.hr)