Osipi i infekcije kod beba

Infekcije kože su dosta česta pojava i kod novorođenih i kod nešto “starijih” beba. Mada je infekcija uglavnom bezopasna, može biti neugodna za bebu, ali i za zabrinute roditelje.

Uzroci infekcija* Osipi od pelena, ukoliko se ne liječe, mogu se lako pretvoriti u infekciju.* I osip u ustima može se pretvoriti u infekciju u bebinoj peleni. Razlog je jednostavan – uzročnik infekcije prolazi kroz bebin probavni sistem tokom hranjenja i završava u stolici.
* Oralna infekcija može biti prenesena s majke na dijete ukoliko dijete doji.Majka može nesvjesno prenijeti takvu infekciju koja je u bebinim ustima prisutna u vidu bijelih mrlja.
* Ukoliko dojilja koristi antibiotike, određeni dijelovi ovih lijekova mogu također biti preneseni na bebu. Ove tvari slabe imunološki sistem novorođenčeta i pojačavaju opasnosti od dobijanja infekcija.* I vlažno okruženje i vlažne pelene mogu uzrokovati pojavu infekcije.
Šta može pomoći* Vodite računa o održavanju higijene bebe, pogotovo nakon stolice.* Operite bebu i dobro posušite prije nego što stavite novu pelenu, Nikada ne stežite pelene.
* Najbolji način borbe protiv infekcija je nanošenje krema za ublažavanje infekcija.* Za liječenje infekcija obično je potrebno nekoliko dana. Međutim, ukoliko nakon dva do tri dana ne primjećujete poboljšanje, obratite se pedijatru.
(Avaz)