Osmislili jaknu od bakra, koja je otporna na viruse i bakterije

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Glumica Millie Bobby Brown u modnoj uniformi Generacije Z

Jakna koja je privukla pažnju javnosti upravo usred pandemije, čuva od virusa i bakterija te sadrži čak 65% bakra, objavio je Robbreport. Odjevni predmet osmislili su dizajneri i blizanci Nick i Steve Tindall, vlasnici brenda Vollebak, koji se već neko vrijeme bave kreiranjem smart odjeće.

– Bakar je biostatičan, što znači da bakterije i drugi životni oblici na njemu ne mogu živjeti. Također ima izuzetna antimikrobna svojstva s bakterijama i virusima koji umiru dok stupe u kontakt s njim – izjavili su dizajneri.

Kreaciji je ime Full Metal Jacket te dolazi u crnoj, odnosno sivoj boji.

– U dizajnu koristimo znanost i tehnologiju kako bismo napravili odjeću drugi ne žele ili ne mogu – komentirali su autori za Design Boom.

Kreaciju je komentirao i stručnjak koji se bavi mikrobiologijom.

– Bakar oslobađa električno nabijene ione koji začepljuju loše mikrobe i otežavaju im disanje. Zatim probija rupe u vanjskoj membrani mikroba, prije nego što se uđe i obriše svoj DNK. To ne samo da ga ubija, već i sprečava da razvije bilo kakav budući otpor – istaknuo je Bill Keevil, mikrobiološki istraživač sa Sveučilišta u Southamptonu.

Naravno, rad s bakrom sam je po sebi bio izazov za dizajnere. Ne samo da je riječ o izuzetno skupom materijalu, već je bio problem prilagoditi ga tekstilnom proizvodu. Naime, da bi ga pretvorio u tkaninu, Vollebak je bakrenu nit omotao posebnom vodootpornom membranom.

– Kad je odjenete, ne čini se kao da nosite metal. Bakar je utkan u fleksibilnu pređu, a jakna je pletena, tako da je dovoljno udobna da je nosite svakodnevno – potvrdili su autori.

Jakna je, osim što je otporna na bolesti, vodo i vjetrootporna te ugodna i prozračna. Također, ovo je prvi korak u razvoju antimikrobne odjeće, tako da će kompanija predstaviti i druge zaštitne komade. Full Metal Jacket dostupna je po cijeni od oko 7000 kuna.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Glumica Millie Bobby Brown u modnoj uniformi Generacije Z

POGLEDAJTE VIDEO Ćiro Blažević: #ZAJEDNO24SATA

 

(24sata.hr)