Ova baka (74) je prošla pakao dok joj nisu otkrili retku dijagnozu!

Baka Džudi iz Velike Britanije (71) više od decenije boluje od ahalazije- retkog oboljenja mišića jednjaka, zbog čega otežano guta hranu i stalno povraća posle jela.

 Sa ovim problemom prvi put se suočila 2008. godine, kada je operisana, piše Mirror.

“Osećala sam kao da imam lopticu za golf u grlu. To me je gušilo. Veoma je frustrirajuće znati da niko ne može da ti pomogne. Niko nije znao šta mi je”, započela je svoju tešku priču baka koja je za 10 godina drastično smršala, a zbog iscrpljenosti organizma ne može da se igra sa unucima.

“Nedostaju mi unuci. Nemam energije da se igram s njima, a sve više gubim kilažu i to me brine”, kaže Džudi.

Ovim navikama uništavamo bubrege: Ovo svi činimo, a nismo ni svesni koliko je opasno po zdravlje!

Nadala se da će operacija značajno da poboljša njeno stanje, ali zapravo dovela je do pogrošanja. Kad god je posegla za hranom, imala je mučnine.

U još jednom pokušaju da sazna dijagnozu, prijavila se u BBC-jevu televizijsku emisiju ‘Diagnosis Detectives'.

Gastroenterolog Rej Šidravi iz bolnice u severnom Londonu razrešio je njen najveći strah – onaj od nedijagnostifikovanog tumora. Lekar je posumnjao na oštećenje vagusnog nerva koje je nastalo tokom operacije pre 12 godina.

Reč je o živcu koji prolazi od mozga do abdomena, najdužem nervu u ljudskom telu. Doktor je uradio testove kiselosti njenog želuca, kako bi otkrio da li je nerv oštećen.

Nakon više od 10 godina, Džudi je konačno dobila dijagnozu i nadu da bi njenim mukama mogao biti kraj.

Ispostavilo se da njen vagusni nerv funkcioniše, ali je oštećen, zbog čega je njenom želucu potrebno sat vremena duže da se isprazni. 

Zbog toga je neprestano imala mučnine i povraćala.

‘Nakon svih ovih godina, možemo da vam kažemo zbog čega se mučite, rekao joj je dr. Šidravi, te pojasnio da će ugradnja želudačnog ventila ubrzati njegovo pražnjenje i poboljšati njeno zdravstveno stanje.

Preplavljena emocijama, ova baka je zagrlila lekara koji joj je napokon dao nadu.

‘Oči su joj se napunile suzama, kao i njenom suprugu. Srećni smo što smo mogli s njima podliti taj emotivni trenutak', dodao je doktor.

Ne ignorišite ove simptome ni za živu glavu, od brzine kojom reagujete zavisi vam život: Ovo su prvi znaci raka jajnika!