OVE NAMIRNICA PRAVI SU SAVEZNICI VAŠE LEPOTE I KOŽI VRAĆAJU MLADALAČKI SJAJ

Ako želite usporiti starenje i vratiti koži mladalački sjaj, uz činjenicu da morate provesti ceo dan u kancelariji, poboljšanje ishrane put je prema tom cilju.

Ovo su namirnice protiv starenja u kojima ćete sigurno uživati dok ih jedete:

Avokado

Masnoća je potrebna  u našim telima kako bi se olakšale sve vrste procesa. Trik je u tome što to mora biti prava vrsta masti. Avokado sadrži puno zdravih stvari koje pomažu u održavanju fleksibilnosti kože i hidriraju je. Studija koja je ispitivala način ishrane kod preko 700 žena otkrila je da jedenje puno zdravih masti, poput one koje je pronađena u avokadu, dovodi do glatke kože koja ima veliku elastičnost. Avokado takođe sadrži sastojke koji štite kožu od štetnih sunčevih zraka. Ako avokado uključite u neku od vaših salata, dobićete i zdravu dozu vitamina E i vitamina C. Ovi hranljivi sastojci čine odlične partnere u stvaranju kolagena i štite vašu kožu od oksidativnih oštećenja zbog kojih izgledate umorno.

Crna čokolada

Poboljšanje izgleda vaše kože putem ishrane ne znači da morate sebi uskratiti slatka zadovoljstva. Možete jesti crnu čokoladu i izgledati dobro. Nekoliko studija potvrdilo je da kakaov prah sadrži visok nivo posebnih antioksidansa koji doprinose hidriranju kože, navodi Health & Human Research. Ako svaki dan pojedete malo crne čokolade, videćete da će vam koža biti manje gruba i manje će se perutati. Pored toga, moći će dublje odolevati delovanju sunčevih zraka. Naravno, krema za sunčanje je obavezna. Pored navedenog, kakao poboljšava protok krvi i tako se koži isporučuje više hranljivih stvari. Preporuke su da se konzumira čokolada koja sadrži najmanje 70 posto kakaa.

Crno vino

Crno vino sadrži resveratrol, sastojak koji smanjuje učinke starenja u celom telu. Ako zagledate deklaracije proizvoda, možete primetiti da i neki kozmetički proizvodi za pomlađivanje sadrže ovaj sastojak. On deluje bez obzira primenjujete li ga lokalno ili unosite u organizam.

Kada konzumirate resveratrol u vinu (ili u soku od grožđa), usporava se proizvodnja slobodnih radikala. Oštećenja koja izazivaju slobodni radikali zapravo su jedan od glavnih uzroka oštećenja na koži i preranog starenja. Naravno, prekomerno konzumiranje alkohola ne preporučuje se jer, pored niza negativnih problema, uključuje i loš uticaj na kožu. Ako želite popiti čašu nekog alkohola, crno vino može biti najsigurniji izbor za vaš ten.

Orah

Na internetu možete naići na bezbroj članaka koji govore da orašasti plodovi, a posebno orah, sadrže optimalan nivo esencijalnih masnih kiselina. Naše telo ove kiseline koristi kao građevinske blokove za izgradnju zdravih staničnih membrana. Budući da ih naše telo ne može samo stvoriti, mora ih uzimati iz hrane kako bi dobilo svoju dozu omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Pored oraha, savršeni izvor ovih kiselina je riba – losos.

Za povećanje unosa esencijalnih masnih kiselina orah se preporučuje i zato što sadrži antioksidanse koje voli koža, kao što su vitamin E i vitamin C te selen. Budući da su orasi bogati masnoćom, najbolje da ga ne konzumirate puno. Oko 30 g po porciji bilo bi sasvim dovoljno. S ovom porcijom dobićete i povećanje cinka za 6 posto, a poznato je da cink pomaže u zarastanju kože, kao i protiv bakterija i upala.

 

 

 

 

 

 

Izvor: cosmopolitan.rs