Ovi ‘trikovi’ obećavaju uštedu, ali s njima zapravo više trošite

Ako se uporno držite savjeta o uštedama koje ste negdje čuli i dobro su vam zvučali; pa gasite svijetlo kad god izađete iz sobe ili kupujete sve što je na sniženju, rezultat na kraju mjeseca može biti veća potrošnja umjesto uštede.

Ovo su savjeti o štednji zbog kojih možete potrošiti više nego ste htjeli:

1. Rezerviranje letova preko agencije umjesto preko aviokompanije

Danas, kad velike turističke agencije na sebe preuzimaju organizaciju cijelog putovanja uključujući letove, razne se aviokompanije više nego prije pokušavaju prikazati kao najbolji (i najjeftiniji) izbor – i zbog toga nude popuste, akcije i milje, a često će se odreći i naknade za rezervaciju na kojima agencije uglavnom inzistiraju.

2. Želite natočiti više u rezervoar goriva 

Ako pokušavate natočiti još goriva i nakon što je crijevo ‘izbacilo', dobro je znati da će te ‘kapi' ili pare ionako najčešće ostati u crijevu, što zapravo znači da se mučite kako biste to ‘poklonili' onome tko sljedeći dođe na isto mjesto.

Zarulja | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

3. Gašenje svjetla svaki put kad (i na kratko) izlazite iz prostorije

Mislite li da ćete tako smanjiti račun za struju? Osim ako izlazite na dulje od pola sata, gašenje štednih (CFL) žarulja koje većina danas koristi – a koje troše oko 75 posto manje energije od standardnih žarulja sa niti i mogu trajati i do deset puta duže – zapravo košta više nego što kad ih ostavite upaljenima. 

4. Rezanje kreditnih kartica

Pametno je smanjiti šanse za iskušenjem ako ste skloni prevelikom i bezrazložnom šopingu, no stručnjaci kažu da je bolje postaviti limit na karticama nego ih ukinuti. Jer, osim što gubite neke pogodnosti matične banke ili kartične kuće, riskirate da se nađete u situaciji da vam kartica zaista treba (jer ste npr. daleko od kuće i bez gotovine), a nemate je. 

Thinkstock | Autor: Thinkstock

Da Hrvati imaju ‘previše' kartica vjerojatno je točno – prema podacima Hrvatske narodne banke još je 2017. svaki građanin Hrvatske u prosjeku imao najmanje dvije kartice – a ukupno smo imali čak 8,8 milijuna debitnih i kreditnih kartica (više ih imaju samo stanovnici Luksemburga i Velike Britanije), a često ih se koristi za ‘život na kredit'. 

S tim na umu, dobro je smanjiti broj kartica, a jedna kreditna kartica (s limitom!) koja odgovara potrebama i navikama koje imamo, trebala bi biti dovoljna.

5. Kupujete na akcijama koje reklamiraju same trgovine 

Ako gotovo uvijek vjerujete reklamama i svako malo se zamislite nad nekim proizvodom i mislite kako ‘ne znate što vam je bilo kad ste to kupovali', to možete promijeniti tako da kupujete samo nužno. Jedan dobar način je da u trgovini uopće ne uzimate košaru, umjesto toga kupujte samo ono što možete nositi u rukama, a tako ćete vjerojatno kupiti samo ono što stvarno trebate i želite. 

Zagreb: Većina trgovina u središtu grada počela sa sniženjima | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

SAVJET: Pratite aktualne ‘savjete i trikove' o štednji

Mnoge agencije kao i brojni lifestyle portali na svojim stranicama nude upute i ‘trikove' o načinima štednje: poput npr. savjeta na što paziti da smanjimo režije za kućanstvo, popisa mjesta s neočekivanim rasprodajama i slično.

A ako usvojite samo nekoliko (pametnijih) savjeta i trikova, možete značajno smanjiti potrošnju i uštedjeti na neočekivanim stvarima, savjetuje portal Bright Side. 

 

(24sata.hr)