Ovo je mračna tajna iza zanosnog pogleda Elizabet Tejlor

Dobro je poznato da su oči jedne od najlepših žene u istoriji filma bile ljubičaste, ali to nije jedina tajna koju su one krile.

Elizabet Tejlor bila je poznata kako po svom talentu tako i po gotovo nestvarnoj lepoti — njeno ime i danas se nalazi na svakoj listi najlepših žena sveta, a osvojila je srca nekih od najpoželjnijih muškaraca u Holivudu.

Jedan od njenih vodećih aduta bio je prodoran i zanosan pogled, delom zahvaljujući plavoljubičastim očima kakve još nisu viđene u svetskoj kinematografiji. To, međutim, nije sve: Elizabet Tejlor imala je i duplo više trepavica nego većina, i to raspoređene u četiri reda.

U pitanju je posledica mutacije FOXC2, gena koji utiče na razvoj brojnih tkiva kod embriona. Ovakve mutacije povezuju se s brojnim problemima, najčešće s limfedem-distihijaznim sindromom, naslednim oboljenjem koje dalje izaziva poremećaje limfnog sistema.

Mutacije u vidu dvostrukih redova trepavica nisu uvek onakve kakva je bila glumičina — dok je ona uvek na prvi pogled izgledala kao da je našminkana i kada nije bila, u pojedinim slučajevima trepavice rastu unutra i mogu da oštete rožnjaču. Istraživanja su pokazala da sedam procenata osoba koje imaju limfedem-distihijazni sindrom pate i od urođenih srčanih mana.


Elizabet Tejlor dugo se borila sa srčanim problemima, 2009. godine je operisala srce, a dve godine kasnije je preminula usled srčane insuficijencije.

 

( Glossy, T.S.R. )