Ovo su najčešće greške koje radimo kad zamrzavamo hranu

Prakticiranje pravilnog zamrzavanja hrane nije važno samo za naše novčanike. To je ključno za izbjegavanje bolesti izazvanih hranom i drugih bakterijskih problema koje lako može uzrokovati nepravilno skladištenje.

Ovo su najčešće pogreške koje pravimo prilikom zamrzavanja hrana:

1. Ne popunimo zamrzivač s dovoljno hrane

Vjerovali ili ne, pun zamrzivač zadržava hladnu temperaturu mnogo bolje nego prazan. Kad se napuni, smrznuta hrana pomoći će u održavanju ledene hladne temperature, tako da sam zamrzivač neće morati raditi na tome da temperature bude dovoljno niska. Samo nemojte pretjerivati i zamrznuti zamrzivač prejako, jer unutra morate održavati protok zraka.


2. Previsoka temperatura

Idealna temperatura zamrzivača je najviše -17C. Ovo je najbolje za dugoročno skladištenje i sigurnost. Ako skladištite sladolede možete ih držati kraj vrata zamrzivača gdje je temperatura ipak malo toplija.

3. Odmrzavanje hrane na sobnoj temperaturi

Ovo je vrlo uobičajeno i noćna mora kada je u pitanju sigurnost hrane. Odmrzavanje peradi, ribe ili crvenog mesa na radnoj površini stavlja vaše meso u zonu temperaturne opasnosti. Vrlo lako mogu nastati bakterije prije nego što se meso u potpunosti odmrzne. Umjesto toga, odmrznite meso polako u hladnjaku ili brzo u mikrovalnoj.

4. Zamrzavanje hrane zajedno

Umjesto da sve borovnice, kriške banane ili pljeskavice ubacite u vreće i bacite ih u zamrzivač, prvo ih zamrznite odvojeno. Ostavite da potpuno očvrsnu (24 sata), a zatim sve prebacite u jednu vrećicu. Jer ako vam iz te vrećice zatreba samo banana na taj način ćete moći izvaditi samo nju, a ne i ostatak hrane koji se zalijepi ako ne odvajamo vrećice.


5. Otvaranje zamrzivača nakon nestanka struje

Ako dođe do nestanka struje, oduprite se iskušenju da otvorite svoj zamrzivač i pregledate što je unutra. Na taj ćete način ćete sačuvati hranu što je duže moguće. Kad se snaga vrati, provjerite da li je još uvijek potpuno smrznuto i bacajte sve što je mekano ili čak blago odmrznuto jer ćete tako izbjeći trovanje hranom.

6. Zadržavanje hrane predugo

Čak i smrznuta hrana ima nekakav rok trajanja, posebno što se tiče okusa i teksture.

POGLEDAJTE NOVI VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: