Ovo su najlepše kraljevske venčanice u poslednjih 100 godina!(FOTO)

Zato, osvrnuli smo se i odabrali najupečatljivije kraljevske venčanice tokom poslednjeg veka.

Tadašnja princeza Elizabeta imala je haljinu ukrašenu srebrnim cvetovima i posutu biserima (čak 10.000 njih!), sa velom dugim skoro 5 metara. A ispostavilo se da joj je ova haljina donela sreću – 20. novembra 2017. Elizabeta II i princ Filip proslavili su svoju platinastu svadbu (70 godina od venčanja). Ovaj kraljevski brak je najduži u svetskoj istoriji.

Američka glumica Grejs Keli na svom venčanju za princa Renijea od Monaka nosila je haljinu koju je napravila Helen Rouz, MGM dizajnerka kostima. Nakon venčanja, Grejs je postala princeza od Monaka, i do dana današnjeg modna inspiracija velikom broju budućih nevesta.

Grejs Keli

Venčanica princeze Dajane ušla je u istoriju kao jedna od najpoznatijih na svetu. Kreirali su je manje poznati dizajneri, Dejvid i Elizabet Emanuel. Bila je prekrivena čipkom, sa mnogo bisera, velikim puf rukavima, a imala je i spektakularan veo dug preko 8 metara.

Princeza Dajana, Kraljica Elizabeta, Princ Čarls

Pre 25 godina princ Abdulah, sada Kralj Jordana, oženio se “običnom” ženom, Ranijom. Ali, ona je sve samo ne obična. Danas Raniju smatraju jednom od najlepših i najstilizovanijih kraljica našeg vremena. A za svoje venčanje odabrala je haljinu u evropskom stilu, a ne tradicionalnu venčanicu. Ipak, na njoj je bio i tračak Jordana – bila je ukrašena bogatim zlatnim vezom, tipičnim za kraljevski stil.

Kraljica Ranija

Voditeljka vesti Leticija Ortiz na svom venčanju sa španskim princom Felipeom obukla je prljavo belu venčanicu sa velom dugim 5 metara. Na rukava, rubovima haljine i po kragni izvezen je grb njenog muža. Porodična tijara, poklon mladoženjine majke, upotpunila je autfit.

Kraljica Leticija

Punih 35 godina princ Čarls i Kamila Parker Bouls čekali su da ih sudbina poveže. I desilo se. Kamila je do oltara dopla u plavo-zlatnoj haljini od damasta, ukrašenu zlatnim vezom. Autfit je upotpunjen fascinatorom sa zlatnim perjem.

Kamila Parker

Na svom venčanju princeza Viktorija nosila je elegantnu haljinu bez ikakvih nepotrebnih detalja. Imala je i božanstvenu tijaru – jednu od najvrednijih komada nasledstva švedske kraljevske porodice. Neobičan kaskadni bidermajer upotpunio je njen sjajan izgled.

Princeza Viktorija, Danijel Vestling

Kejt Midlton ispratila je britansku kraljevsku tradiciju koja seže hiljadama godina unazad – odabrala je dug veo, šlep i haljinu klasičnog kroja. Njenu venčanicu krasila je cvetna čipka sa osnovnim britanskim simbolima – ružom, narcisom i detelinom sa tri lista.

Kejt Midlton

Supruga Džigme Hesara Namgjel Vangčuka, 5. kralja Butana, na svom venčanju potpuno je ispoštovala pravila budističke ceremonije, pa je u skladu sa tim odabrala i venčanicu. Inače, ovaj par često nazivaju “Himalajski Vilijam i Kejt“.

Butanski kraljevski par

Princeza Šarlin za svoje venčanje odabrala je svilenu haljinu u boji slonovače ukrašenu cvetovima, koju je dizajnirao Đorđo Armani. Za ovu venčanicu sa šlepom od 5 metara, dizajner je iskoristio skoro 80 metara svilene organze, 50 metara satena, 40.000 Svarovski kristala i 20.000 kamenčića sedefa. Bidermajer je izrađen takođe prema Armanijevoj skici.

Princeza Šarlin

Od 19. maja ove godine, Princ Hari i njegova supruga, američka glumica Megan Markl, poznati su i kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa. Megan je na venčanju nosila jednostavnu belu haljinu spuštenih ramena sa 3/4 rukavima. Imala je i veo dug 5 metara, ukrašen ručno vezenim cvećem. Venčanicu je kreirala Britanka Kler Vejt Keler, kreativna direktorka modne kuće Givenchy.

Megan Markl

(Stil.kurir.rs)