Ovo su pokazatelji da se debljate zbog hormona!

Obratite pažnju na ove simptome


Masnoća na stomaku može biti jako tvrdoglava i mnogim ženama teško je da skinu salo baš oko struka.

Neke žene koje prekomerna težina čak i ne muči, debljaju se u tom području, a možda su za to krivi hormoni koji su često pravi uzrok masnoće na stomaku.

1. Debljate se uprkos zdravoj ishrani i treningu.

Zapravo se hraniš zdravo i uravnoteženo, baviš se sportom, a farmerke su sve uže? Moguće je da su za to krivi hormoni. Hormonalnu masnoću na stomaku možete prepoznati tako da dolazi neočekivano i brzo. Na primer, s godinama se menja regulacija insulina u telu, a koja se brine za to da skladišti masnoću – umesto da je sagoreva. Zbog toga se za vreme menopauze skladišti masnoća na stomaku.


2. Odjednom vam se jede više šećera

Nekoliko slatkiša nije problem, ali primetili ste da u poslednje vreme stalno imate želju da jedete nešto slatko? Uzrok tome može biti insulinska rezistencija koja negativno deluje na hormon leptin. A leptin je odgovoran za regulaciju osećaja gladi i govori mozgu da smo siti. Ako se to ne dogodi, jedemo više nego što zapravo treba, a onda nastaje masnoća na stomaku.

3. Patiš od promena raspoloženja

Ako uz masnoću na stomaku dolaze još i promene raspoloženja, to je takođe znak da su hormoni krivi. Naime, kad se poremeti nivo estrogena, na primer za vreme menstruacije ili menopauze, može da nastane tvrdoglava masnoća na stomaku, a i menja se naše raspoloženje.

4. Konstantno osećaš da si u stresu

Imate li u poslednje vreme osećaj da vas i najmanje stvari opterećuju? Moguće je da je za to kriv hormon kortizol. Ako ga telo previše luči, razvija se stres, a zbog stresa se stvara masnoća na stomaku. Naime, telo se prebaci u „način za preživljavanje“ te se brine da nam je dobro. Telo pokušava da smanji stres, ali i pravi rezerve masnoće.

5. Umorni ste, a ne možete da zaspite

Naveče satima ležite budni u krevetu, ne možete da držate otvorene oči, ali ne možete ni da zaspite? Moguće je da je krivac tome novo kortizola. Naime, to može da prouzrokuje smetnje pri funkciji štitnjače koja je pak odgovorna za debljanje. Dakle, ako uz neobjašnjivo debljanje, patiite i od nesanice, onda svakako potražite savet lekara.

( Kurir.rs, 24 sata )