Pametno i korisno: Na balkonu posadite špinat, rajčice i kelj

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Idealne za dijetu: 10 namirnica koje će vam dati osjećaj sitosti

Uzgoj vlastitog povrća moguć je i u malim prostorima, a trenutno više ljudi razmatra tu opciju zbog novonastale situacije s korona virusom. 

– Možete iskoristiti prostor u domu za sadnju bez obzira na to s koliko prostora raspolažete. Sve se može i na prozoru i malim gradskim balkonima – kaže Louise Golden, stručnjakinja za vrtlarstvo u Vrtnim centrima Dobbies, Velika Britanija.

Cherry rajčice i čili idealni su za prozorske daske na sunčanoj strani, dok sadnice možete postaviti kukicama preko ruba balkona i tako uzgajati salatu. Postoji još obilje povrća koje se može uzgajati na prozorima poput rotkvice, češnjaka i mladih izdanaka. Važno je da posude na prozorskoj dasci ispod sebe imaju podlogu kako ne bi curila voda.

 Ako je posuda dovoljno duboka i široka, uspjet će i špinat čak sa samo nekoliko sati sunca na dan.  Pripazite da zemlja bude vlažna, ali ne i mokra ili suha. Odaberite posude za špinat koje su duboke barem 15 centimetara i svakoj biljci dajte prostora za listove. 

Veće posude idealne su i za drugo povrće, a za uštedu prostora možete kombinirati grah s keljom, špinatom ili celerom. 

Iako su balkoni obično manji, to ne znači da nema dovoljno prostora za uzgoj povrća i voća. Uopće vam ne treba puno prostora za uzgoj salate, rajčica i vrtnog bilja koje se može uzgajati u posudama i loncima.

Prije nego što odlučite što ćete saditi, najbolje je provjeriti koliko sunca dopire do balkone, jer o tome ovisi uspjeh. Potrebno vam je najmanje pet do šest sati punog sunca dnevno da biste uzgojili većinu povrća.

Također je vrijedno razmisliti koliko je balkon zaštićen od vjetra, jer će se biljke brzo osušiti u vjetrovitim uvjetima. Odaberite lagane posude umjesto kamena, jer će se one najbrže osušiti.

Ako nemate mjesta na podu, odaberite posude koje se mogu okačiti na verandu. Odaberite duboke posude, jer većina povrća treba dubinu oko 30 centimetara zbog korijena, piše Daily Mail. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. – pite, palačinke, torte, keksi…

#ZAJEDNO24SATA – kuhar Ivan Pažanin:

(24sata.hr)