Pasji trn: Biljka koja je najveći saveznik vaše lepote

Pasji trn sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata neophodnih za normalno funkcionisanje tela.

Pasji trn (Hippophe rhamoides) ili vučji trn je biljna vrsta iz porodice Elaeagnacea. Na našem području se može naći u obliku različitih podvrsta u planinskim dolinama i obalnom području, a u vrtovima i parkovima uzgaja se i kao ukrasni grm. Može da naraste do 10 m visine

Ulje ove biljke sadrži ogromnu količinu vitamina A u sebi, zbog čega savršeno štiti kožu od slobodnih radikala, odlaže proces starenja kože, poboljšava njen tonus i povećava promenu boje.

Ulje se dobija iz plodova grmlja koje uglavnom raste u Rusiji, Kini i nekim evropskim zemljama, uključujući Nemačku i Poljsku. Ima karakterističan voćni miris i vrlo intenzivnu narandžasto-crvenu boju. Primenjuje se prvenstveno kao sastojak kreme za lice: hidratantne, smanjuje promenu boje i protiv starenja, a sastavni je deo kozmetike za kosu: šamponi, balzami i maske.

Ono što ga razlikuje od ostalih biljnih ulja je, pre svega, ogroman sadržaj vitamina A u obliku karotenoida – odatle potiče njegova intenzivna boja. Vitamin A ima snažno regenerativno dejstvo protiv bora i prirodni je UV filter. Ulje je prvenstveno namenjeno za negu oštećene, suve i ljuskave kože.

Glavne prednosti upotrebe ulja biljke pasji trn:

brine za pravi nivo hidratacije kože,

poboljšava boju kože,

štiti kožu od slobodnih radikala,

stimuliše proces regeneracije epiderma,

leči i umiruje lezije od akni,

umiruje iritacije i promene na koži izazvane alergijskim reakcijama,

sprečava gubitak kose i jača koren kose,

deluje protiv peruti.

 

Potražite ga i u prodavnicama biljne i zdrave hrane. Ne zaboravite da izaberete hladno presovano, nerafinisano. Trebalo bi da se prodaje u tamnim bocama.

 

 

 

Izvor:Zenskimagazin.rs