Pelargoniji dajte malo mlijeka – cvjetat će kao ‘luda’

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

Pelargonije su u naše krajeve dopremljene iz južne Afrike prije nekoliko stotina godina, a ima ih oko 240 vrsta. One cvjetaju do kasne jeseni, a želite li biti sigurni da će stalno biti pune cvijeća, poslužite se malim trikom – stavite kap farmaceutskog joda (ima ga u ljekarnama) u litru vode, a potom ulijte 50 ml uz unutrašnje rubove svake tegle.

Pazite da ne pretjerate s time jer možete oštetiti korijen te pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će doza biti prevelika.

POGLEDAJTE VIDEO o koristima pepela:

Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijat će se usporeno i biti podložnija bolestima i nametnicima. Također, jod u biljkama regulira protok vode i izmjenu dušika i čini ih otpornijima. Kod biljaka koje cvjetaju produžava vrijeme cvatnje, ali ga možete koristiti i kod drugih biljaka te za zalijevanje povrća u vrtu…

Također, od proljeća do jeseni ih je dobro dva puta mjesečno zalijevati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora, i to je dobro za poticanje cvatnje. 

Neki ljudi ove biljke povremeno (jednom tjedno) zaliju mlijekom jer i to pogoduje dobroj cvatnji, ali i jačanju pelargonije te boljoj apsorpciji hranjivih tvari iz zemlje. Mlijeko sadrži potrebne minerale kao što su kalij, kalcij, fosfor i magnezij.

Ovo predivno cvijeće zna ‘protestirati' kada ga premjestite s jednog mjesta na drugo na način da joj otpada lišće i cvijeće, no kada se privikne, opet će biti puna cvjetova. Također, vole se sunčati pa ih držite na južnoj strani balkona ili dvorišta.

Pazite kako ih presađujete jer im korijen ne podnosi previše vlage pa je bitno da je drenaža u zemlji dobra, a to ćete postići, na primjer, miješanjem zemlje sa kamenčićima te stavljanjem sloja granula za drenažu na dno tegle.

Kada se na listovima pojave crvenkasti rubovi, to je znak da je pelargoniji prohladno. To se zna događati kada je danju jako toplo, ali noći su hladne. U tom slučaju nije loše biljku noću staviti na toplije mjesto pa je ujutro opet izvaditi, i tako dok noći ne postanu toplije.

Prema nekim istraživanjima, pelargoniju je dobro imati i unutar doma jer njezin miris ublažava glavobolju i pomaže kod nesanice.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa – opustite se i uživajte!

#ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

(24sata.hr)