Pet namirnica koje izazivaju nadutost

Nadutost nije samo neugodnost koja vam onemogućava obući svoje omiljene traperice za večernji izlazak nego vam može stvoriti i velike neugodnosti.

Ponekad tačno znate što je uzrokovalo nadutost, kao što je primjerice ogromna večera koju ste upravo imali, ali u drugim slučajevima uzrok nadutosti i nije tako jasan.
Donosimo vam namirnice koje najčešće izazivaju nadutost:KeljKelj ima visoku nutritivnu vrijednost i odlična je opcija za salate, ali u isto vrijeme može biti jedan od uzročnika nadutosti. Lisnato zeleno povrće sadrži i mnoštvo vlakana i šećera koji mogu izazvati nadutost.
Svježi sirSir je mliječni proizvod, što znači da ima visok nivo laktoze. Stručnjaci upozoravaju da ljudi koji su intolerantni na laktozu mogu imati problema jer svježi sir izaziva nadutost.Masna hranaMasna hrana kao što je pomfrit može uzrokovati nadutost jer želucu treba duže vremena za probavljanje.
Žvakaća gumaŽvakaća guma može prouzrokovati gutanje veće količine vazduha koja se spušta u vaš želudac. Žvake sadrže šećerne alkohole koji također izazivaju nadutost.JabukeAko niste navikli na konzumiranje hrane ispunjene vlaknima, trebate izbjegavati prekomjernu konzumaciju jabuka i ograničiti količinu.
(Nezavisne novine)