Plava oaza u šarenoj Indiji: Jodhpur je grad u kojem se želimo izgubiti

Teško je obuhvatiti sve atrakcije „plavog grada“ i sigurni smo da nam ne bi bilo dovoljno ni mjesec dana posjete. No, čak i letimični pogled na neke od palača i ulica dovoljan je da se poželimo izgubiti u plavetnilu.

Jodhpur je drugi najveći grad poznate indijske savezne države Rajasthan i poznata turistička atrakcija. U njemu leže stoljećima stare palače, utvrde i hramovi, no njegov simbol je prilično jednostavan: plava boja.
Plava boja kojom su preplavljene zgrade označavala je prisutnost Brahmana, visoke kaste. Neki kažu da je razlog praktičniji: plava boja neutralizira vrućine i osvježava ulice.
Za razliku od marokanskog Chefchaouena čije su ulice „urednije“ i svježije plave boje, ofucani i istrošeni tonovi plave na nekim od ovih zgrada stvaraju autentičniji doživljaj i podsjećaju na starija vremena.
Stari grad čiji je simbol toranj sa satom, sve je što očekujete od Indije: metež, šarenilo, mirisi začina… Na lokalnom bazaru možete pronaći sve, od igle do lokomotive, no ako niste fan gužvi i malo kaosa, onda imamo loše vijesti.

Utvrda Mehrangarh koja nadgleda plavetnilo grada jedna je od najvećih i najpoznatijih utvrda u Indiji. Danas je pretvorena u muzej koji čuva vrijednosti i bogatstvo prijašnjih vladara, a u njemu se odvijaju koncerti i folklorni nastupi.Iza utvrde leže ulice tako plave da ih se ni Maroko ne bi posramio. Fotografije koje tamo nastaju su gotovo nerealne, a ne morate ni strahovati od najezde ljudi jer ih ima mnogo i malo su mirnije od obližnjeg centra. Savršena su prilika za lijenu šetnju i polagano upijanje boja kakvih doma baš i nećete pronaći u tom obliku.
Veličanstvena palača Umaid Bhawan dovršena je tek 1940-ih što ju čini jedinim objektom tog tipa iz 20. stoljeća. Činjenica da kraljevska obitelj još uvijek posjeduje svoj dio čini ju i jednom od najvećih privatnih rezidencija na svijetu. Ostatak je preuređen u luksuzni hotel, no ako nemate 600 dolara za sobu, teže ćete kročiti unutra. Preostaje muzejski dio s galerijom fotografija i kolekcijom starih automobila i satova.

Konačno, stižemo do najljepšeg dijela, a to je onaj koji stvara priroda sama. Obližnji Mandore osim prekrasnih hramova i paviljona sadrži i raskošne Mandora vrtove koje mnogi koriste kao piknik destinaciju. Postoji mogućnost da vam se pridruže slatki, ali zločesti gosti – majmunčići koji besramno otimaju hranu iz usta.
Kako grad dodiruje pustinja Thar, tako i posjetioci mogu s putovanja ponijeti dašak pustinje. Nekad neugledna hrpa golog kamenja na granici grada i pustinje danas je park kroz koji možete planinariti, a popnete li se na neku od masivnih stijena, imat ćete veličanstven pogled.
Teško je obuhvatiti sve atrakcije „plavog grada“ i sigurni smo da nam ne bi bilo dovoljno ni mjesec dana posjete. No, čak i letimični pogled na neke od palača i ulica dovoljan je da se poželimo izgubiti u plavetnilu.
(Punkufer.hr)