Posle škola i vrtići dobili PREPORUKE zbog koronavirusa

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak uputio je danas zaposlenima u svim beogradskim državnim i privatnim vrtićima dopis u kome se pozivaju na poseban oprez i odgovornost u ponašanju zbog koronavirusa.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/Rawpixel

Gak ističe da je važno redovno održavanje vrtićkog prostora, češće provetravanje prostorija u kojima borave deca, pojačan nadzor nad decom dok peru ruke, razgovori sa roditeljima, svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka, posteljine, podova, svih površina koje koriste deca.

Mere podrazumevaju i dodatni oprez pri korišćenju posuđa tokom obroka, strogu kontrola odlaganja otpadaka, izolovanje dece sa primećenim respiratornim infekcijama, dezinfekciju sobe u kojoj su ona boravila, čestu provera zdravstvenog stanja sve dece, kontrolisanje razloga odsustva, ali i izbegavanje aktivnosti u kojima učestvuje veći broj dece.

Pojačane mere, istakao je Gak, odnose se i na sve zaposlene te je tako, kako je navedeno u dopisu koji je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uputio svim predškolskim ustanovama u Beogradu, potrebno zaposlene sa zdravstvenim tegobama odmah poslati kući.

“Sve ovo su preventivne mere, ali su neophodne kako bismo što bezbolnije prošli kroz ovaj period. U beogradskim vrtićima imamo oko 78.000 dece i važno je da svi pokažemo maksimalnu odgovornost kako bismo ih zaštitili”, rekao je Gak.

On je istakao da nema mesta panici, ali da je svakako neophodan dodatni oprez i veći nadzor u svim vrtićima.