POSLEDICE MOGU DA BUDU STRAŠNE: Napitak koji svi pijemo, u trudnoći može da bude koban

Medicinski stručnjaci kažu da su rezultati nove studije alarmantni!


Izvor: Guliver/Getty Images/SHansche

Postoji toliko stvari za koje u trudnoći čujete “ne valja to da radiš”, a mnogi od tih saveta su zapravo samo bapske priče. Međutim, neke stvari zaista ne bi trebalo raditi i za to postoje naučni dokazi.

Kada je reč o kafi, za koju će vam neki reći da može bez problema da se pije u trudnoći, a drugi da ne bi trebalo, rezultati nove studije se mnogima neće dopasti.

Jer, novo istraživanje je pokazalo ne da bi trebalo smanjiti unos kafe u trudnoći, već da kofein ne bi trebalo uopšte unositi kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih komplikacija.

Istraživanje je koristilo podatke 1.200 studija o efektima kofeina na trudnoća, za zaključak je da kofein povećava rizik od pobačaja, rađanja mrtve bebe, manje kilaže na rođenju, manje gestacione starosti ploda, akutne leukemije u detinjstvu i gojaznosti deteta.

“Postoje dokazi da unošenje kofeina u trudnoći može da dovede do negativnih ishoda. Zbog toga je najbolje da trudnice izbegavaju kofein”, saopštio je autor studije profesor Džek Džejms sa Univerztieta u Rejkjaviku.

Inače, i ranije se govorilo o tome da kofen nije baš bezbedan za trudnnice, ali se nije preporučivalo potpuno izbegavanje kofeina, već smanjen unos – ne više 200 miligrama kofeina ili otprilike dve šolje kafe.

Mnogi medicinski stručnjaci za novu studiju, međutim, kažu da je previše alarmantna, te da se iz nje ne može zaključiti da li su opasne i male doze kofeina.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.