Potpuno neočekivano: Muškarci kojima žene zvocaju su zdraviji!

Zvocanje, izgleda, ima i dobru stranu…

Izvor: Guliver/Getty Images/monkeybusinessimages

Iako stručnjaci za veze upozoravaju da zvocanje vremenom dovodi do nezadovoljstva vezom, naučnici kažu da žene koje stalno prigovaraju svojim muževima time doprinose njihovom zdravlju!

Studija koju je sproveo profesor sociologije sa Univerziteta u Mičigenu, utvrdila je da ovi “nesrećno” oženjeni muškarci imaju niži rizik obolevanja od dijabetesa, kao i bolju reakciju na lekove, ukoliko ipak obole od šećerne bolesti.

Profesorka Keti Liu već godinama proučava vezu između braka i zdravlja.

“S obzirom na to da na dijabetes utiču socijalni faktori, mislila sam da bi bilo zanimljivo da proverimo kako brak utiče na rizik od obolevanja. Kod žena, zadovoljstvo brakom dobro utiče na njihovo zdravlje i snižava rizik od bolesti”, istakla je ona.

Ta informacjia o zdravlju žena uopšte nije neočekivana, ali ono što je otkriveno o muškarcima je pravo iznenađenje!

Profesorka Liu smatra da su rezultati takvi jer neke žene budno motre na zdravlje svog muža, posebno ako on ima nekih zdravstvenih problema ili ima dijabetes.

Zbog toga one opominju svoje partnere da vežbaju, prigovaraju da ne treba da jedu toliko šećera… Takvi komentari mogu se nazvati zvocanjem, ali poboljšavaju zdravlje njihovih partnera.

Ipak, to ima i svoju negativnu stranu jer, koliko god dobro za njihovo zdravlje, nervira ih, a stalno zvocanje kod njih može da probudi ogorečenost, emociju koja je neprijatelj svakog ljubavnog odnosa…