Pravi saveti rešavaju i najteže probleme! Vreme je za nove početke!

Nekako smo došle do toga da menopauzu pretvorimo u tabu temu. Uprkos tome što su pričljivije od muškaraca, žene o problemima sa menopauzom najčešće ćute. Da li znate da to ne mora tako da bude?

foto: Promo

Da li znate da žena ženi najbolje može pomoći, a ključ leži u tome da se otvorite, da priznate, da podelite svoju priču.

Teret, pa i bol se lakše podnosi kada se podeli. Ako počnete da pričate o problemima koje vam je menopauza donela, lako ćete doći do rešenja. Veoma brzo ćete shvatiti da niste same, da se to dešava i drugima, te da za vaš problem postoji rešenje.

Šta je to čega se žene najviše plaše da će im doneti menopauza, pitali smo prof. dr Svetlanu Vujović, endokrinologa sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednicu Srpskog udruženja za menopauzu i članicu Svetskog borda za menopauzu.

“Najveći strah je od dobijanja karcinoma dojke ako se uvede hormonska terapija. Treba znati da žene umiru 9 puta češće od kardiovaskulnih bolesti, kao posledice nedostatka estrogena, nego od karcinoma dojki! A, niko se ne plaši da umre od kardiovaskulnih bolesti. Najnovija naučna saznanja opovrgavaju ranija mišljenja da terapija estrogenima dovodi do karcinoma dojki. Da je to istina najviše karcinoma dojki bi imale trudnice u 3. trimestru trudnoće koje tada imaju koncentraciju estrogena 2000 puta veću od normalne! Najčešće se karcinomi dojke javljaju kod žena koje ne koriste hormonsku terapiju u menopauzi, imaju niske estrogene i visoke vrednosti hormona insulina, koji započinje proces nastajanja karcinoma kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju,” tvrdi profesorka Vujović.

Žene su više puta dokazale i potvrdile da mogu da trpe bol, pa čak i da ga sakriju, ali ono što ne mogu da sakriju su vidljive promene na telu koje donosi menopauza. Najčešće su to promene na koži koje potvrđuju da smo ušle u drugu fazu života, zvanu menopauza.

„Zbog pada ženskih hormona u menopazi dolazi do smanjenja potkožnih struktura, kolagena, elastina, vezivnog tkiva što doprinosi izgledu lica tokom starenja. Kada shvate da se nešto značajno promenilo u izgledu obraćaju se plastičnim hirurzima radi “zatezanja” delova lica. Međutim, ukoliko nema dovoljno estrogena efekti će biti ograničenog trajanja i moraće se ponavljati. Uz terapiju polnim hormonima važno je hidriranje kože i primena kvalitetnih krema,“ savetuje profesorka Vujović.

Bez obzira da li smo domaćice, profesorke, doktorke, kuvarice, spremačice – u menopauzi smo iste. Kada dođe do prvih poteškoća koje izaziva menopauza, žena ženi može dati najbolji savet.

„Menopauza ne treba da predstavlja nikakav stresogeni period u životu žene. Naprotiv. Svetski bord za menopauzu obavezuje sve lekare koji se bave ovom oblasti da prevedu ženu iz reproduktivnog perioda u menopauzu bez i jedne tegobe. To znači da kada prva menstruacija ne dođe na vreme treba uraditi hormonske analize, pronaći uzroke i ispraviti ih. U tom slučaju se nastavlja normalno menstruiranje (preporučeno do 55. godine, ali i kasnije), a tegobe tipične za menopauzu se ne javljaju. Ukoliko tako postupe, žene ni nemaju strašne simptome koji kvare kvalitet života, dovode do bolesti i čine ih neupotrebljivim. Uz korišćenje savremene medicine ulazak u menopauzu mogu otkriti samo visoko obrazovani stručnjaci iz ove oblasti, na osnovu analiza, a žene koje prihvataju terapiju nikada ne osete simptome menopauze,“ tvrdi profesorka Vujović.

Cenjena doktorka i profesorka Svetlana Vujović skreće pažnju na to da sve što se dešava ženama, dešava se i muškarcima posle 50. godine. Promene na koži i kod njih su vidljive, pored svih ostalih. Neophodno je lečiti i muškarce i popravljati im kvalitet života u okviru koga erektilna disfunkcija predstavlja samo jedan važan detalj koji treba ispraviti.

foto: Promo

Da ne postoji sramna tema, tvrdi profesorka Vujović. Prema njoj, postoji samo znanje i neznanje, kao i odluka kakav život želi da živi žena:

“Potrebno je da žene imaju uredne menstruacije (u intervalu od 21 do 35 dana) sa bilo koliko godina. Ukoliko to nije slučaj neophodno je uraditi hormonske analize, naći uzrok i ispraviti ga. Posle 55. godine žena može da odluči da li će da ima menstruaciju i mogućnost da se ostvari kao majka, ili ne. Ne postoji vremenska ograničenost u upotrebi hormonske terapije kojom se ispravlja hormonski poremećaj. Nikakvo ohrabrenje nije potrebno ukoliko se prate savremeni tokovi jer žene koje ih primenjuju nemaju tegobe i godine predstavljaju samo broj, a ne ograničavajuči faktor. Savetujem praćenje savremenih vrhunskih stavova u medicini, a neprihvatanje stavova ljudi kojima to nije uža oblast istraživanja.”

Neretko, sa prvim simptomima menopauze žene odu do apoteke kako bi same pokušale da reše svoj problem.

„Pacijentkinje apoteku doživljavaju kao mesto gde mogu da dobiju stručan savet za „male probleme“ odnosno za probleme koji po njihovom mišljenju nisu razlog za odlazak kod lekara. Najčešće su to valunzi, promene raspoloženja i nesanica. Pored toga, vrlo često traže savet i pacijentkinje kojima je propisana hormonska supstituciona terapija, prema kojoj skoro svaka žena, ima određenu vrstu straha. U takvim situacijama u apoteci se trudimo, da ženu ohrabrimo i podržimo u odluci da primeni propisanu terapiju. Ono što sam ostavila za kraj, a za šta je apoteka najčešće mesto savetovanja, je nega. Na prvom mestu svakako nega kože lica i tela, ali i nega kose i intimnog područija,“ kaže Tatjana Milošević, diplomirani farmaceut.

Farmaceuti su uvek dostupni zdravstveni radnici spremni da pruže stručan savet o nezi kože i izboru odgovarajuće kreme. Svako ko potraži savet, ne može da pogreši.

Na osnovu 20 godina naučnih istraživanja o menopauzi i nauke o koži, Vichy laboratorije su razvile ceo spektar proizvoda iz Neovadiol linije namenjene za negu zrele kože lica. Kada uđete u menopauzu, ovaj proizvod će biti vaš saveznik u borbi protiv opuštene kože. U okviru Neovadiol linije možete naći dnevne i noćne kreme, kreme za područje oko očiju, te Neovadiol specijalni kompleks za zrelu kožu koji će vašem licu vratiti volumen, mekoću, gustinu i blistavost. U oktobru, mesecu menopauze, uz svaki proizod iz Neovadiol linije, u apoteci ćete dobiti na poklon torbicu sa uzorcima rutine za negu kože i kose u menopauzi.

Magistar Tatjana Milošević kaže da se maksimalno trudi da ženama koje dođu u apoteku po savet, pomogne koliko god može:

„Pored toga što se trudim da zajedno rešimo probleme na koje se žale, pokušavam da im pomognem da obrate pažnju i na one probleme zbog kojih nisu došle, a smatram ih veoma bitnim. Prvenstveno razgovaramo o promenama koje se dešavaju na mozgu, srcu, krvnim sudovima i kostima a posledica su nedostatka estrogena. Sve su to promene koje dugo ne daju nikakve simptome, ali predstavljaju veliki rizik za zdravlje svake žene. Kada su ove promene u pitanju, promena životnih navika je najvažniji segment na koji žena sama može mnogo da utiče.“

Vichy je odlučio da podrži žene u ovom razdoblju života. Kako bi edukovali i pomogli ženama tokom menopauze, Vichy je na jednom mestu, na web platformi Nema pauze u menopauzi, okupio stručnjake koji daju ženama konkretne, besplatne savete o tome šta treba da jedu, kako da vežbaju i uopšteno kako da se ponašaju tokom menopauze kako im ovaj period života ne bi bio stresan i neprijatan. OVDE možete preuzeti besplatan savetnik u pdf obliku gde ćete naći primer jelovnika, vežbi, saveta o nezi kože i kose.

Korisno je da žena ženi ispriča svoje probleme sa kojima se sreće u menopauzi, ali je neophodno da, kada je potrebno, potraži pomoć kod lekara ili farmaceuta.

„Internet nas svakako povezuje i predstavlja značajan izvor tačnih informacija sa jedne strane, ali isto tako nas obasipa velikim brojem potpuno neosnovanih, netačnih i ponekad opasnih rešenja za određene probleme,“ ozbiljna je farmaceutkinja Tatjana Milošević, te dodaje:

„Moje mišljenje je da je od svega najvažnije da žene budu svesne da ni jedan problem koji se javi u menopauzi ne treba da posmatraju kao sastavni i nezbežni deo procesa starenja. Za sve probleme koji im narušavaju kvalitet života, bilo da su oni estetski ili funkcionalni, treba da potraže rešenje. Ako problem ne može u potpunosti da se reši, može sigurno da se ublaži.“

Koliko su važni redovni ginekološki pregledi, pogotovo u menopauzi priča gospođa Milošević koja je izbegla ozbiljne ginekološke probleme samo zahvaljujući redovnim pregledima.

„To iskustvo me je učvrstilo u stavu da svakoj ženi ukažem na važnost preventivnih pregleda. U svakodnevnom radu, ne propuštam priliku da uverim svoje pacijentkinje da opravdanje za neodlazak kod ginekologa ne postoji. Verovatno sam zbog opomene koju sam dobila pre dve godine, mnogo savesnije osluškivala svoj organizam u periodu koji je usledio. Obično se kaže, da je lako davati savete, ali da je teško poštovati ih. Ja upravo pokušavam da se ponašam baš onako kako to savetujem svojim pacijentkinjama i u tome prilično uspevam. Ono što mi od svega najteže pada je održavanje, bar minimuma, fizičke aktivnosti u toku dana, ali i od toga ne odustajem.“

Da menopauza može biti divna stvar, svedoče i mnoge žene čiji je stav da menopauza donosi bolji i kvalitetniji period života – mirno i mudro doba. Zato su odlučile progovoriti i podeliti #mojeiskustvosmenopauzom.

“Problemi sa hormonima jesu ti koji utiču na raspoloženje ali kada dođe taj trenutak, ja stanem sa poslom koji obavljam, okrenem se prema sebi i tražim u sebi snagu da izađem što mirnije iz te situacije. Menopauza nas priprema za godine kada se više moramo okrenuti prema sebi, zato mislim da treba hrabro i sa osmehom ući u to razdoblje,” kaže Brankica Đorđević.

Mirjana Krsmanović je jedna od žena koja je menopauzu dočekala spremno, jer se na vreme informisala o tom periodu života koji neminovno dolazi. Ni u jednom momentu je nije bilo sramota da priča o menopauzi:

“Stamota je biti nekulturan, nevaspitan, bahat, mrzeti, lagati, krasti…A biti u menopauzi je divno! Moja porukama svim ženama u menopauzi je: “Veći deo prethodnog života ste negde trčale: za decom, mužem, na posao, na roditeljske sastanke, treninge.. Kod kuće ste bile: čistačice, kuvarice, vaspitačice, psiholozi, lekari… Stanite jer ste pobedile! Došlo je vreme da sednete na zasluženi tron, namestite krunu i uživate u ostatku života! “

Ljiljana Arsenov je mišljenja da se u menopauzi žene moraju okrenuti sebi i svojim potrebama: “Bićemo zdraviji, veseliji i srećniji, ukoliko navike i stil zivota korigujemo u skladu sa menopauzom. Preventivni postupci, pored redovnih lekarskih kontrola podrazumeva i kvalitetna nega vašeg tela, lica, kože i kose. Očuvanje mladalačkog izgleda i vedrog duha. Zadrzite i poboljšajte blistavost uz kozmeticke preparate Vishy, kao i ja. Uzivajte u životu! Ljubav je važna.”

Budite i vi deo ovog pokreta, dozvolite da i vaša priča motiviše, inspiriše i pomogne drugim ženama. Hrabro podelite svoje iskustvo sa menopauzom (#mojeiskustvosmenopauzom) na društvenim mrežama i pokrenite promene, jer zajedno je mnogo lakše.