Pravila ponašanja u automobilu

Ne ostavljajte dijete nikada, pa ni jedan trenutak, samo u automobilu.

Već smo nekoliko puta pisali o automobilskim sjedalicama, ali scene sa ulica govore da malo mladih roditelja uvažava upozorenja o zaštiti djece u saobraćaju. Zato da ponovimo:  
– Mala djeca nisu umanjena verzija odraslih. Od nas se razlikuju i po građi i po ponašanju. Njihova glavica je velika i teška u odnosu prema ostalom dijelu tijela, a vrat im još nije dovoljno snažan. Upravo zato djeca trebaju posebnu zaštitu da bi bila što sigurnija tijekom vožnje.

– Pri izboru dječje sjedalice birajte one koje odgovaraju dobi i težini djeteta. Slijedite upute za montažu i za smještaj i vezanje djeteta. Prilikom svakog puta prilagodite pričvršćivanje pojasa na sjedalici prema odjeći koju dijete nosi.
– Ako sjedalica ima neke metalne dijelove, prekrijte ih, posebno ako auto parkirate na suncu.

– Ne smještajte sigurnosnu sjedalicu na prednje sjedalo ako auto na tom mjestu ima zračni jastuk ili isključite aktivaciju jastuka.- Ne ostavljajte dijete nikada, pa ni jedan trenutak, samo u automobilu.
– Ne stavljajte teže predmete u prostor kamo dolaze noge, iza prednjeg sjedala, a ispod sigurnosne sjedalice, jer prilikom naglog kočenja mogu ozlijediti dijete.
(Avaz)