PRAZNIČNI PRESSSERBIA KUVAR: NOVOGODIŠNJA PEČENA PRASETINA! – PRess Serbia

Prema nekom verovanju, pečena prasetina koja se jede u Novogodišnjoj noći donosi sreću i napredak u idućoj godini 🙂 Da li je tako ili ne, bilo koja vrsta pečenja, bilo ono praseće ili jagnjeće, pileće ili ćureće, većini ljudi izmami osmeh na lice.

Ja baš i nisam neki veliki ljubitelj prasetine, ali kad se meso dobro pripremi i spremi na ukusan način, pečenoj prasetini niko ne može odoleti…

Ovaj recept je iz nekih predprazničnih novina, delovao je zanimljivo, pa smo za ovu predstojeću Novogodišnju noć, pečenu prasetinu pripremali baš na ovaj način.

  • 5 kg prasetine
  • 300 g svinjske masti
  • 2 kašike mešavine začina
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašika soli
  • malo bibera
  • 3 dl vode
  • 2 dl piva

Komad prasetine dobro oprati pa prosušiti.  Prasetinu zaseći uzduž i popreko, kako sa jedne, tako i sa druge strane.

Priprema prasetine za pečenje

Izmešati sve začine, pa ih dobro utrljati u meso, tako da mešavina začina dođe do svakog zaseka, i od gore ali i ispod kožure. Komad prasetine okrenuti i utrljati začin u meso koje ste takođe zasekli na nekoliko mesta.

Novogodišnja pečena prasetina u koju se utrljavaju začini pre pečenja. Ovako usoljenu, odnosno začinjenu prasetinu umotati u alu-foliju, a potom u najlon kesu i ostaviti da odstoji minimum 2 sata.

Zagrejati rernu na 180°C. Meso izvaditi iz najlona i folije i staviti ga da se peče u masti, sa kožicom na dole. Posle 10 minuta temperaturu rerne smanjiti na 160°C i peći još 20 minuta.

Nakon tog vremena preokrenuti komad prasetine tako da je sada kožica gore, preliti meso sa malo vode i piva, a potom peći još 25 minuta.

Posle 25 minuta prasetinu ponovo preliti masnoćom u kojoj se komad prasetine peče i još malo podliti vodom.

Prasetinu peći još 30 minuta da kožica postane hrskava. Kad je kožica postala lepo rumena i hrskava pečenu prasetinu izvadite iz rerne.

Sačekajte da se ohladi,ako možete da izdržite toliko 🙂 a potom pečenu prasetinu isecite i servirajte.

Nekako, kao nepisano pravilo, uz praseće pečenje obavezno ide kupus, a odlično se slaže i ruska salata ili meni omiljena krompir salata sa renom.

Prijatno!!!

Foto: Pexels

bageterija