Predmet žudnje: Chanel predstavlja J12 Paradoxe sat

Od trenutka kada je lansiran, J12 je pomjerio granice i prkosio čvrstim konvencijama svijeta urarstva.

Pokrenut 2000. godine, isprva realizovan u crnoj boji, nakon čega je tri godine kasnije reinkarniran u bijelo. Zamišljen da obilježi 20. godišnjicu kultnog sata, J12 Paradoxe na prvi pogled izgleda kao digitalno uređen sat, ali i dalje otjelotvoruje isti kreativni i buntovni duh.
Crno? Ili bijelo? 2020. godine J12 više ne mora da bira. Po prvi put se crna i bijela sastaju. Bez miješanja. Stvaranje crte, paradoksa.
J12 Paradoxe kombinuje svjetlost sa misterijom. Dan i noć. Vitkim rukama otkriva svoju tajnu – pojavljuje se ispod šava jakne, nabora bluze ili linije zgloba. Njegova jedinstvena estetika rezultat je visoko tehničkog podviga ostvarenog sječenjem i spajanjem dva keramička kućišta različitih dimenzija – jednog bijelog i drugog crnog.Sklopljeni zajedno čine jedno. Ova operacija, rođena iz keramike otporne na ogrebotine, neočekivano je složena. Da bi se postigao savršen rez bez lomljenja materijala potrebna je posebna stručnost, koju je u potpunosti savladao Chanel Manufacturing u Švajcarskoj.
Jednom odsječena, dva dijela su sastavljena na metalnom nosaču. Pomna misija zamišljena posebno za J12 Paradoxe, čija izrada zahtjeva oblikovanje dva specifična dvobojna elementa – brojčanik i okvir. Otkriveno je da je brojčanik gotovo u potpunosti prekriven bijelom bojom, a na desnoj strani je stavljen crni potez. Koristeći tampografiju, prsten okvira je prvobitno obojen crno, zatim bijelo, što ga čini dvobojnim. Crna boja mora biti suzdržana, obrisana da bi se stvorilo savršeno usklađivanje sa linijom konvergencije bijele keramičke narukvice. Dvobojni identitet J12 Paradoxe stoji u izrazitom i dramatičnom kontrastu kada se sat gleda s prednje strane, naglašavajući savršenu komplementarnost ove dvije boje.
Crno i bijelo u srcu iste kreacije. Crno na bijelo. Bijela protiv crne.

J12 Paradoxe Diamonds
Ograničena na samo 20 satova, verzija sa dijamantom postavlja isti stil, ali sa nešto drugačijom konstrukcijom. Unutrašnjost kućišta izrađena je od 18k bijelog zlata i obložena je crnom keramikom preko dvije trećine svoje širine, dok je balans postavljen baguette-cut dijamantima. Svi markeri sata takođe su dijamanti isječeni na isti način, dok je kruna prekrivena dijamantskim “cabochon” sjajnog rezanja.
Uprkos znatnim promjenama u konstrukciji, njegove dimenzije ostaju nepromijenjene. Dimenzije su 38 mm i sadrže samomotajući kalibar 12.1 proizveden od strane Kenissi-a, proizvođača automobila koji je u vlasništvu kompanije Chanel, a Tudor je drugi glavni akcionar.

Caliber 12.1
Caliber 12.1 izveden je iz Tudor-ove MT5600 porodice, ali prilagođen da rotor i mostovi budu izvedeni u motivu koji se ponavlja u krugu i koji je zaštitni znak Chanel kuće. To znači da Caliber 12.1 ima gotovo iste karakteristike kao i Tudor kalibar – što je impresivan skup funkcija za pristupačan sat. Između ostalog, pokret ima 4 Hz, slobodno podignuto balansno kolo, 70-satnu rezervu snage kao i COSC sertifikat.
(Ljepota i zdravlje)