Predrag Kon ima VEOMA važan savet za sve roditelje!

Epidemiolog i član Kriznog štaba o novoj meri hospitalizacije i brizi mnogih roditelja – kuda sa detetom ako se oboje zaraze?

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/PascalSkwara

Epidemiolog Predrag Kon pričao je za “Danas” o novoj meri smeštanja u bolnicu svih pozitivnih na korona virus, umesto dosadašnjeg kućnog lečenja.

Kon je precizirao šta će se desiti u slučajevima ukoliko su majka i otac bolesni, i dao sledeći savet roditeljima.

“Ako su i roditelji i deca zaraženi a nema potrebe za hospitalizacijom, može da se razmišlja o strogoj kućnoj izolaciji, i da te porodice ne idu u improvizovane bolnice. Problem je ako roditelji moraju u bolnicu. Dobro bi bilo da roditelji unapred razmišljaju o tome i da imaju plan gde će dete smestiti u takvom slučaju. Bez obzira na to što većina misli da neće biti zaraženi, treba planirati unapred“, zaključio je Kon.

On je kazao da nema više čekanja, da smo na maksimumu epidemije, da strahuje od šeste nedelje i da je sada vreme za razmišljanje i odluke o drastičnijim merama.

“Sada se spasavaju životi. Moj lični stav je da bi u Beogradu trebalo na bilo koji način osigurati maksimalno smanjenje kontakata između građana,” rekao je on ali dodao i da ne može da kaže da li to znači i zabranu kretanja od 24 časa.

On dodaje i da je virus mnogo više rasprostranjen nego što se trenutno zna.

“Postoji jedna pozitivna stvar u svemu ovome. Asimptomatske infekcije koje sada otkrivamo na jednoj strani teško se prenose, a na drugoj teoretski je moguće da one ukazuju da virus slabi i da se smanjuje njegova virulencija da izazove bolest. Ako je to slučaj, onda bi to bilo veoma dobro”, rekao je Kon.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera – zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.