Procjenjuje se da svaka deseta žena pati od endometrioze

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Muškarac iskreno ispričao kako je to živjeti s malim penisom

Većina žena u nekom trenutku života osjeti vrlo snažne menstrualne grčeve, no kada to postane tortura i bolovi se javljaju na više mjesta, uzrok bi mogla biti endometrioza, kažu liječnici. 

Naziv bolesti dolazi od “endometrija”, naziva za sluznicu maternice. Endometrioza je poremećaj u kojem se benigne stanice endometrija nasele i počnu rasti izvan maternice, primjerice na jajnicima ili čak na mjehuru ili crijevima. 

POGLEDAJTE VIDEO – Blagodati voća i povrća:

Endometriotično tkivo je osjetljivo na spolne hormone jednako kao i normalna sluznica maternice, ono raste, zadebljava se i naposljetku ljušti. Za vrijeme menstruacije, žena s endometriozom ne krvari samo iz maternice nego iz svih otočića endometrija izvan nje. 

Pošto brojna druga stanja mogu izazvati slične bolne simptome, mogu proći godine dok se endometrioza ne dijagnosticira. Dotad se u zahvaćenim organima mogu stvoriti priraslice i upale. 

Svaka deseta žena, po procjenama stručnjaka, pati od endometrioze. Bol povezana s endometriozom obično počinje danima prije i traje tijekom mjesečnice i nakon toga nestaje. Može se osjetiti u donjem dijelu abdomena, ali i u leđima i tijekom mokrenja, pražnjenja crijeva ili spolnog odnosa. 

Žene s takvim osjetom boli, posebno ako je povezan s menstrualnim ciklusom, trebale bi se obratiti svojem ginekologu koji može otkriti znakove endometrioze ultrazvučnim pregledom. No sigurna dijagnoza može se postaviti jedino laparoskopijom pod općom anestezijom. 

U toj će proceduri kirurg napraviti malen rez u blizini pupka, umetnuti instrument – laparoskop – i njime u abdomenu potražiti tkivo nalik endometrijskom. Ponekad ga može i očistiti. Lijekovi poput sintetskih progesterona, tableta za kontracepciju i protuupalnih analgetika mogu pomoći u ublažavanju problema. 

Simptomi se mogu privremeno povući s trudnoćom. Treba napomenuti da endometrioza često utječe na ženinu plodnost. (tk)

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Iskreno odgovorite na 8 pitanja – otkrijte odnos prema životu

POGLEDAJTE VIDEO Ivan Đikić: #ZAJEDNO24SATA:

(24sata.hr)