Proljetni ‘makeover’: Zavjese i tepih daju novi izgled prostoru

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovu temu: Garažu je prenamjenila u san svakog djeteta – u igraonicu!

Osim što u proljeće čistite prostorije, osvježite ih sitnim preinakama. Zamijenite stari tepih i interijer će odmah izgledati svježije. 
Odaberite tepih veselih boja ili motiva, a to će donijeti svježinu u prostoriju. Proljeće je i odlično vrijeme da promijenite zavjese. Ne samo da operete stare nego i da se ohrabrite pa odaberete nove u sasvim drukčijoj boji, recimo ružičaste ili žute. Kad čistite police, razmjestite stvari na njima i prostor će izgledati drukčije.

Dekoracija koja je dosad bila u hodniku možda će odlično izgledati u dnevnoj sobi. Također, dodajte pokoji novi okvir slikama i premjestite ih na drugo mjesto na zidu. Ako na zidovima ima previše bjeline, “razbijte” ih lijepom naljepnicom za zid ili policom. Sve češće koriste i tapete pa može biti zanimljivo ako jedan kutak u stanu ukrasite upravo njima. Nemojte se bojati odabrati šarene tapete, one su idealne za proljetno “čišćenje”.

U taj kutak stavite svoj omiljeni komad namještaja, u kojemu možete uživati. To može biti udobna sofa, ali i ona koja visi sa stropa. U njoj možete nesmetano uživati pored svog novog šarenog zida, koji će zasigurno potaknuti kreativnost. Tapete možete staviti i u kupaonicu, a kuhinji dati potpuno novo ruho tako da obojite elemente. Ako ste namjeravali kupiti novu kuhinju jer vam sadašnja izgleda staromodno, ovo je odličan način da uštedite novac i jednostavno osvježite elemente koje već imate. 

Okvir ‘podiže’ sliku i prostor

Ako imate starih slika, dajte im novo ruho. Čak i ako nisu stare nego ste ih tek kupili, izgledat će mnogo ljepše ako ih stavite u masivni okvir za slike.

Rasvjeta mijenja sve 

Pronađite neobičnu lampu ili luster i promjena će biti očita. Posljednjih godina posebno su popularni lusteri koji podsjećaju na konope, ali i oni rustikalnog stila. Važno je samo da lampa ili luster izgleda “drveno”, a to će promijeniti izgled cijele prostorije.

Knjige složene po – boji

Figurice na policama i tapete nisu jedini način na koji možete “podići” prostoriju. Imate li knjižnicu kod kuće, poigrajte se bojama. Zaboravite na poredak po abecedi ili tematici i knjige poredajte prema bojama, a prostor će tako izgledati veselije.

Nova sezona za svijeće 

Zimi se pale svijeće koje mirišu po cimetu i kolačićima, a u proljeće ih možete zamijeniti novima. Birajte svijeće cvjetnih mirisa jer to podsjeća na proljeće. Osim što prekrasno mirišu, šarene svjećice mogu lijepo izgledati u svakom interijeru.

Obojite sobu za bolji san

Iako mnogima najbolje odgovara plava, dobro je provjeriti u kakvoj se sobi osjećate najopuštenije. Boja te sobe igra veliku ulogu. Obojite svoju spavaonicu u te nijanse. Ako je posteljina svijetlija, nemojte se bojati tamnijih boja na zidovima.

Naglasite jedan zid u svojem stanu

Odaberite jedan zid u stanu koji ćete “posvetiti” samo sebi i urediti u svojem stilu. Neka bude šareniji od ostatka, a to može “podići” cijelu prostoriju. Uredite taj kutak kao svoj prostor, odnosno kao svoju oazu mira.

#ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

 

(24sata.hr)