Prvi je znak da se razvija zloćudni karcinom kože!

Prvi simptomi se mogu lako zanemariti, kažu lekari, a ključni su za uspešno izlečenje. 

Postoje dve vrste raka kože, a razlikuje se po mestu na kome se razvijaju, tačnije po tome koje ćelije kože zahvataju. U oba  slučaja, rao otkrivanje je ključ izlečenja. 

Prvi signal da je vašu kožu napao kancer su braon mrlje, koje mogu da stoje mesecima ili čak i godinama dok ne dođe do veće komplikacije. Osium toga, sitne rane koje ne zarastaju u roku od 4 nedelje obavezno treba proveriti.

Signal kancera kože mogu biti kvržice crvene ili bledo ružičaste boje ili fleke nalik mladežima koji menja boju, debljinu ili oblik tokom par meseci.

Ukoliko primetite neke od ovih znakova, obavezno se javite leakru. 

Pojavu raka kože u najvećoj meri izazivaju UV zraci koji su u poslednjih nekoliko godina sve snažniji. Upotreba kreme sa zaštitinim faktorom je obavezna u toku cele godine, osnovni je save lekara i najefikasnija mera prevencije.

Ranim otkrivanjem uspešno se leči devet od 10  karcinoma kože, jer je manja šansa da se proširi i na ostale delove tela. 

Ova vrsta raka se leči odstranjivanjem zahvaćenog dela kože ili primenom radioterapije, kaže doktor Mark za list Expres.

(stil.kurir.rs)