PRVI PUT je na ovaj način rođena beba čija je mama preživela rak!

Lekari su uzeli jajnu ćeliju od majke, uspešno je oplodilli i smestili je u njenu matericu pet godina kasnije! Žena je na ovaj način rodila zdravu bebu!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Handemandaci

Veruje se da je ovo prva beba na svetu rođena nakon što su jajne ćelije uzete od majke, zamrznute, a nakon odmrzavanja posle pet godina oplođene u laboratoriji, otkrili su naučnici.

Oni su saopštili da je ova beba prvi slučaj rođenja deteta nakon što su nezrele jajne ćelije čuvane izvan majčinog tela, a zatim su odmrznute, oplođene i implementirane u njenu matericu nekoliko godina kasnije.

Lekari su jajnu ćeliju uzeli od majke, tada 29-godišnje Francuskinje, pre nego što je započela hemioterapiju zbog raka dojke. Tada nije bilo dovoljno vremena da se jajnici stimulišu hormonima, kako bi pomogli da jajna ćelija sazri pre nego što je zamrznu.

Umesto toga, doktori su uklonili sedam nezrelih jajnih ćelija iz njenih jajnika i pomoću in vitro sazrevanja pomogli jajnim ćelijama da sazru u laboratoriji.

Oni kažu da bi ovaj slučaj mogao da pruži nadu ženama koje bi želele da imaju decu nakon dijagnoze kancera, a kod kojih bi stimulacija jajnika mogla da bude rizična.

Do sada nije bilo uspešnih trudnoća kod pacijentkinja obolelih od raka, čije su jajne ćelije zamrzavane i na čijem se sazrevanju radilo in vitro.

Profesor Majkl Grinberg sa Departmana za reproduktivnu medicinu na Antoan Bekler univerzitetskoj bolnici u blizini Pariza, kaže da su on i njegove kolege oduševljeni rezultatima.

“Bili smo oduševljeni kada je pacijentkinja ostala u drugom stanju bez ikakvih poteškoća i uspešno rodila zdravu bebu u terminu. Moj tim i ja smo verovali da in vitro sazrevanje može da pomogne kada stimulacija jajnika nije moguća”.

Nakon sazrevanja, jajne ćelije su bile zamrznute, a pet godina kasnije, kada se žena oporavila od raka, shvatila je da ju je tretman učinio neplodnom. Ona i doktori su odlučili da iskoriste zamrznute jajne ćelije, od kojih je pet uspešno oplođeno nakon odmrzavanja. Jednu od njih su implementirali u pacijentkinjinu matericu i devet meseci kasnije, 6. jula 2019. je rodila zdravog dečaka.