Razvod braka: Psiholog otkriva 4 najčešća uzroka

Odnosi su nauka. Američki psiholog John Gottman proučava odnose već 40 godina i utvrdio je 4 opasne vrste ponašanja koje on naziva “četiri jahača apokalipse”.

Ponašanje u kojem se partner ismijava
Pokazatelji: Jedan od partnera ismijava ovog drugog privatno ili u javnosti, daje partneru uvredljive nadimke i ne cijeni njegovo mišljenje. Jednostavno rečeno, bračni drug pokazuje ovim ponašanjem da ne cijeni svog partnera i da se pokraj nje/njega osjeća mnogo važnije.
Kako to popraviti: Stavi se u poziciju voljene osobe koja je postala predmet izrugivanja, i pokušaj vidjeti situaciju iz njene točke gledišta. A onda se podsjeti koliko voliš tu osobu, svaki put kada ju želiš ismijavati.

Pretjerana kritičnost
Pokazatelji: Jedan od partnera biva razdražen zbog svake greške koju drugi partner čini, čak se vraća i na slične situacije iz prošlosti. Kao rezultat toga, to čak nije ni greška koju bi trebalo kritizirati, već je to partnerova osobnost, što će rezultirati riječima poput “Ti uvijek sve učiniš krivo.”
Kako to popraviti: Ne koristi agresivan ton u razgovoru, i nikako nemoj transformirati jedan mali problem u milijun drugih. Ako mirno zamoliš svog partnera da učini neke stvari drugačije sljedeći put, i još bolje, reci to u prolazu, bez pridaje velikog značaja tom slučaju, rezultat će biti puno bolji, piše MissZdrava.

Obrambeno ponašanje bez preuzimanja odgovornosti
Pokazatelji: Jedan od partnera misli da je učinio nešto krivo, a kako bi se izbjegle kritike, odmah se pokušava braniti i to prilično agresivno. Takvo stanje karakterizira frazama poput “Zapravo, nisam to ni trebao učiniti!” “To nije moja krivnja!” I tako dalje. Kao rezultat toga, drugi partner odgovara također oštro, i to sve završi bolnim uzajamnim optužbama.
Kako to popraviti: U takvim slučajevima, mnogo je lakše da partneri preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i ispričaju se jedno drugom. Tada nećete gubiti puno vremena na besmislene argumente, a možete ga potrošiti na ugodnije stvari.

Izbjegavanje sukoba i ignoriranje partnera
Pokazatelji: Kada osjete da dolazi oluja, neki ljudi vole odgovoriti na pritužbe brzo i bez ikakvih emocija. Alternativno, neki ignorišu svog partnera na sve moguće načine.
Kako to popraviti: Nemoj bježati ili ostati sam/a sa svojim emocijama. Pokušaj riješiti problem odmah na miran i staložen način, to je tvoj partner, tvoj suprug/supruga, jer sve što se stavlja pod tepih s vremenom postaje sve veće i veće i dolazi do rasprsnuća.
(Oslobodjenje.ba)